top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Αγορά σπιτιου με τη διαμεσολαβηση μεσίτη - γιατί αξίζει τον κόπο;

Αν έχετε ψάξει ποτέ για ένα ακίνητο, ξέρετε ότι συνήθως δεν είναι τόσο απλό.Μια ματιά στην εφημερίδα ή σε οποιαδηποτε σχετικη ιστοσελιδα ακινητων της επιλογής σας και έχετε ήδη βρει το σπίτι με κήπο των ονείρων σας, ή την κομψή πολυκατοικία. Αν ένα ακίνητο είναι καταρχήν κατάλληλο, το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, ή τον μεσίτη που έχει αναλάβει ο πωλητής. Μόνο τότε μπορείτε να διευκρινίσετε λεπτομερώς αν το ακίνητο ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες σας και αν αξίζει να κλείσετε ραντεβού για να το δείτε.


Όλα αυτά απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια, ειδικά αν επίκειται αλλαγή τοποθεσίας. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός για ελκυστικούς χώρους διαβίωσης είναι έντονος σε πολλες περιοχες αυτή τη στιγμή, χάρη στα χαμηλά επιτόκια. Για τους υποψήφιους αγοραστές, μπορεί επομένως να έχει νόημα να επικοινωνήσουν απευθείας με έναν μεσίτη για την αναζήτηση ακινήτου.


Πλεονέκτημα: Ο μεσίτης γνωρίζει την αγορά


Ως υποψήφιος αγοραστής μπορείτε να εμπλέξετε έναν μεσίτη στην αναζήτηση ακινήτου με δύο τρόπους.

  1. Μπορείτε να του αναθέσετε να σας ενημερώνει τακτικά για νέες προσφορές από το χαρτοφυλάκιό του.

  2. Μπορεί να σας υποστηρίξει με την ενεργή αναζήτηση κατάλληλων ακινήτων σε ιστοσελιδες ακινήτων ή σε συνεργασια με άλλους μεσιτες. Οι εταιρείες που αναζητούν διαμερίσματα για νέους υπαλλήλους, για παράδειγμα, επιλέγουν επίσης το τελευταίο.


Αγοράζετε σπίτι με διαμεσολαβηση μεσίτη; - αυτό είναι τα κόστη


Στις 23.06.2020 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος κανονισμός για την αμοιβη του μεσίτη για την αγορά ακινήτων και έξι μήνες αργότερα - στις 23.12.2020 - τέθηκε σε ισχύ ο 'Νόμος για την κατανομή του κόστους του μεσίτη κατά τη διαμεσολάβηση σε συμφωνίες αγοράς διαμερισμάτων και μονοκατοικιών'. Από τότε:

  • Η προμήθεια του μεσίτη δεν μπορεί πλέον να βαρύνει εξ ολοκλήρου τον αγοραστή.

  • Αν ένας μεσίτης έχει συνάψει συμφωνία μεσιτείας με τον πωλητή και τον αγοραστή αντίστοιχα, μόνο το ήμισυ των εξόδων μπορεί να ζητηθεί από κάθε μέρος.

  • Αν ο μεσίτης έχει συμφωνήσει να ενεργεί δωρεάν, είτε για τον αγοραστή, είτε για τον πωλητή, δεν μπορεί να ζητήσει χρήματα ούτε από το άλλο μέρος.

  • Εάν μόνο ένα μέρος αναθέτει τη διαμεσολάβηση στον μεσίτη, το εν λόγω μέρος πρέπει επίσης να καταβάλει τα έξοδα.

  • Εάν υπάρχει συμφωνία με τον εντολέα ότι μέρος των εξόδων πρέπει να μετακυλησει στον αντίδικο, αυτό επιτρέπεται μόνο εάν ο πελάτης επωμίζεται τουλάχιστον το 50% των εξόδων και καταβάλλει το δικό του μέρος πριν από τον αντίδικο.

Ο κανονισμός αυτός ισχύει για τους αγοραστες που αγοράζουν ειτε μονοκατοικία, ή πολυκατοικία. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την επιβάρυνση από τα παρεπόμενα έξοδα αγοράς.


Συμβουλή:

Συμφωνα με το νέο νόμο, μια αποτελεσματική συμφωνία μεσιτείας πρέπει να εχει εντυπη μορφή κειμένου - οι προφορικές συμφωνίες ή η χειραψία δεν αρκούν.

Χαρακτηριστικά μεσίτη ακινήτων


Η επαγγελματικη επάρκεια ενός μεσίτη δεν αποδεικνύεται μόνο από μια ελκυστική γκάμα ακινήτων που διαθετει, αλλά και από την εξοικείωσή του με τα ακίνητα που προσφέρει. Ένας καλός μεσίτης θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει λεπτομερώς σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις σας ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα ερωτησεις, ή αποριες σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση, ή τις ανάγκες εκσυγχρονισμού ενός ακινήτου.


Ένα άλλο πλεονέκτημα ενός μεσίτη είναι ότι μπορεί να σας παράσχει όλα τα σημαντικά έγγραφα που αφορούν το μελλοντικο, ακίνητο των ονείρων σας. Τέλος, στην περίπτωση ακινήτων του δικού του χαρτοφυλακίου, οφείλει να επισημάνει τυχόν ελαττώματα που γνωρίζει χωρίς να του ζητηθεί. Αν ο μεσίτης ενεργεί για λογαριασμό σας, θα σας συμβουλεύσει επίσης σχετικά με την κατάσταση της αγοράς και θα σας υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις για την τιμή.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by MART Production

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

43 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page