top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Ενεργειακό πιστοποιητικό – τι περιγραφει, ποτε εκδιδεται και ποιος το χρειάζεται;

Όποιοσδηποτε θέλει να πουλήσει ή να νοικιάσει ένα ακίνητο πρέπει να προσκομίσει ενεργειακό πιστοποιητικό του κτιρίου τουλαχιστον κατά τη στιγμή του ραντεβού θέασης το αργότερο.Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι το ενεργειακό, δακτυλικό αποτύπωμα του ακινητου. Παρακατω σας περιγραφουμε οτιδηποτε σχετικο με τους τύπους που υπάρχουν και ποιος τα χρειάζεται - καθως όλα τα ενεργειακά πιστοποιητικά δεν ειναι ομοια.


Eίδη ενεργειακών πιστοποιητικών


Υπάρχουν δύο είδη ενεργειακών πιστοποιητικών: το πιστοποιητικό αναγκων/απαιτησεων και το πιστοποιητικό κατανάλωσης. Και οι δύο τύποι ισχύουν για μέγιστο χρονικό διάστημα δέκα ετών - ή μεχρι να αλλάξει η ενεργειακή ποιότητα του κτιρίου λόγω ανακαινισης ή εκσυγχρονισμού.


#1. Το πιστοποιητικό αναγκων/απαιτησεων


Το πιστοποιητικό απαιτήσεων δείχνει τις θεωρητικές ενεργειακές απαιτήσεις ενός κτιρίου. Χρησιμοποιείται κυρίως για νέα κτίρια γιατί οι ενεργειακές τους απαιτήσεις μπορούν να προσδιοριστούν μόνο μαθηματικά πριν από τη χρήση. Πιστοποιητικό ανάγκης μπορεί επίσης να εκδοθεί εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα τρέχουσας κατανάλωσης, για παράδειγμα επειδή ένα ακίνητο είναι ακατοίκητο για μεγάλο χρονικό διάστημα.


#2: Το πιστοποιητικό κατανάλωσης


Το πιστοποιητικό κατανάλωσης, αντικατοπτρίζει την πραγματική μέση κατανάλωση ενέργειας ενός ακινήτου τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ενεργειακή ποιότητα του ακινήτου, αλλά και από τον αριθμό και τη συμπεριφορά των κατοίκων του.


Τι αναγράφεται στο ενεργειακό πιστοποιητικό


Η πιο σημαντική τιμή στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι η τελική ενεργειακή απαίτηση ή κατανάλωση σε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο (Kilowattstunden pro Quadratmeter-kWh/m²). Χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τιμή για την απαιτούμενη πηγή ενέργειας, όπως φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, μπορεί να υπολογιστεί το κόστος θέρμανσης. Η ταξινόμηση σε κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης, όπως είναι επίσης γνωστή για τις ηλεκτρικές συσκευές, προσφέρει επίσης μια εντυπωσιακή επιλογή σύγκρισης.


Καλο να γνωριζετε οτι:

Οι κατηγορίες απόδοσης προσαρμοζονται συμφωνα με την πάροδο των ετών. Ετσι για παραδειγμα ενα σπίτι με ενεργειακό πιστοποιητικό το οποιο μπορεί να βρίσκεται στην πράσινη ζώνη σύμφωνα με τους παλαιότερους τροπους υπολογισμού, συμβαινει να καταλήγει στην κίτρινη ή την κόκκινη ζώνη σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς. Επιπλεον αν επιθυμητε να πουλήσετε ή να νοικιάσετε το ακίνητό σας, πρέπει ήδη να δημοσιεύσετε τα πιο σημαντικά βασικά στοιχεία από το ενεργειακό πιστοποιητικό στην αγγελία καταχωρησης του.

Ποιος επιτρέπεται να εκδίδει το ενεργειακό πιστοποιητικό;


Μόνο ειδικευμένοι ενεργειακοί σύμβουλοι, ή αρχιτεκτονικά και τεχνικά γραφεία μπορούν να εκδoσουν επίσημο ενεργειακό πιστοποιητικό. Μπορείτε να βρείτε σχετικούς εμπειρογνώμονες, για παράδειγμα, στη Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας (Deutschen Energie-Agentur (dena)) ή στα επιμελητήρια αρχιτεκτόνων ή μηχανικών.


Πόσο κοστίζει η έκδοση του ενεργειακου πιστοποιητικου;


Αυτό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το μέγεθος του εν λογω σπιτιου ή του διαμερίσματος, το σύστημα θέρμανσης και τα διαθέσιμα κατασκευαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Οργανώσεων Καταναλωτών (Verbraucherzentrale Bundesverband) τα πιστοποιητικά κατανάλωσης διατίθενται για λιγότερο από €100. Δεδομένου ότι ένα πιστοποιητικό απαιτήσεων είναι πιο περίπλοκο στον υπολογισμο, συνήθως κοστίζει κατι περισσότερο από το πιστοποιητικό κατανάλωσης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος των ενεργειακών πιστοποιητικών μπορείτε να λάβετε από την Ομοσπονδιακή Ένωση Οργανώσεων Καταναλωτών.


Συμβουλη:

Αποφυγετε φθηνές προσφορές που σας προσφέρονται αυθαιρετα χωρίς επιτόπιο έλεγχο. Αν τυχον παραδοσετε ένα εσφαλμενο ή ενεργειακο πιστοποιητικο το οποιο αποδεδειγμενα αποδειχθει λανθασμένο σε έναν ενδιαφερόμενο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόστιμο.

Περιλαμβάνονται τυχον ενεργειακές συμβουλές στο κόστος ενός ενεργειακού πιστοποιητικού;


Όχι, οποιεσδηποτε συμβουλές για την ενέργεια δεν περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό κατανάλωσης ή απαιτήσεων. Αν το πιστοποιητικό εκδοθεί ως μέρος ενεργειακής διαβούλευσης που χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών και Ελέγχου Εξαγωγών (Βundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle -BAFA), θα λάβετε επίσης χρηματοδότηση για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.


Συμβουλη:

Ακόμα κι αν δεν θέλετε αυτήν τη στιγμή να πουλήσετε ή να νοικιάσετε το ακίνητό σας, ένα ενεργειακό πιστοποιητικό που εκδίδεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες μπορεί να σας φανεί χρήσιμο επειδή σας δείχνει πιθανά ενεργειακα ελαττώματα στην ιδιοκτησία σας και αριθμει μέτρα πιθανα να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε το ενεργειακό σας ισοζύγιο. Αν παλι σχεδιάζετε μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση για την εξοικονόμηση ενέργειας και θέλετε να χρησιμοποιήσετε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για αυτήν, συνιστάται να αναθέσετε εξαρχής εμπειρογνώμονες από τη λίστα εμπειρογνωμόνων ενεργειακής απόδοσης της Deutschen Energie-Agentur (dena) για ομοσπονδιακά προγράμματα χρηματοδότησης. Διότι μόνο αυτοί επιτρέπεται να εκδίδουν την «Επιβεβαίωση αίτησης» (Bestätigung zum Antrag -BzA) που είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση. Επίσης παρακολουθουν την εξελιξη των κατασκευαστικων εργασίων και στο τέλος τις επιβεβαιωνουν παρεχωντας σας την «Επιβεβαίωση μετά την υλοποίηση» (Bestätigung nach Durchführung -BnD) ως απόδειξη ορθής υλοποίησης του εργου σχετικα με τη χρηματοδότηση.

Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Pixabay

 

Follow me on X. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 15ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας.

Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

26 Ansichten0 Kommentare

Yorumlar


bottom of page