top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Εξοικονομηση ενεργειας - 10 συμβουλες μειωσης του κοστους

Οι τιμές καταναλωσης της ενέργειας των νοικοκυριών αυξήθηκαν υπερβολικα κατα περισσότερο από 38% την περίοδο από τον Μάιο του '21, μεχρι τον Μάιο του '22.Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα λοιπα καύσιμα - αυξήθηκαν υπερβολικα, το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε σχεδόν 100 τοις εκατό ακριβότερο. Να σας υπενθυμισω πως οι αυξήσεις των τιμών λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δεν συμπεριλήφθηκαν καν σε αυτές. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας της κατοικιας σας.

Συμβουλή 1: Χρησιμοποιειτε σύγχρονες συσκευές


Συχνά αξίζει να αντικαταστήσετε τις παλιές οικιακές συσκευές. Όταν αγοράζετε, φροντίστε να αναζητάτε συσκευές υψηλής κατηγορίας απόδοσης και με συγκεκριμένη αποδοση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε kWh ανά έτος. Από τον Μάρτιο του 2021, οι ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ φέρουν επίσης κωδικό QR. Αυτό σας επιτρέπει να αναζητήσετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή μέσω της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων "EPREL". Μπορείτε να συγκρίνετε διάφορες συσκευές μέσω του αντίστοιχου ιστότοπου.


Συμβουλή 2: Απενεργοποιειστε τη λειτουργία αναμονή


Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι νεότερες συσκευές μπορούν να καταναλώνουν το πολύ 0,5W σε κατάσταση αναμονής. Σημαντικό: Αυτή η απαίτηση δεν ισχύει για συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο, σ'αυτές περιλαμβάνονται οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι εκτυπωτές και οι κονσόλες παιχνιδιών. Απενεργοποιήστε λοιπόν τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Εάν οι συσκευές δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν εντελώς, μπορούν να βοηθήσουν οι πρίζες διανομής με διακόπτες εναλλαγής.


Συμβουλή 3: Ρυθμιστε τη θερμοκρασια σε ψυγειο και καταψυκτη


Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του ψυγείου ή του καταψύκτη, τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει η συσκευή σας. Για το ψυγείο, αρκούν 7 βαθμοί Κελσίου. Καλό είναι να γνωρίζετε: αν ρυθμίσετε τη θερμοκρασία κατά 1 βαθμό χαμηλότερα, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται έως και κατά 6%, σύμφωνα με το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών! Για τον καταψύκτη ή την κατάψυξη, οι μείον 18 βαθμοί Κελσίου αποτελουν την ιδανικοτερη θερμοκρασια.

Συμβουλή 4: Χρησιμοποιειτε σωστά τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων


Θα πρέπει να γεμίζετε το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων όσο το δυνατόν περισσότερο πριν τα ενεργοποιήσετε. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε οικολογικά προγράμματα. Μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα - και νερό. Αποφύγετε τα σύντομα προγράμματα αν είναι δυνατόν, διοτι καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια επειδή πρέπει να παράγονται υψηλότερες θερμοκρασίες σε μικρότερο χρονικό διάστημα.


Συμβουλή 5: Ρυθμιστε τη θερμοκρασία του ταχυθερμοσίφωνα


Οι ταχυθερμοσίφωνες χρειάζονται πολλή ενέργεια για τη θέρμανση του νερού. Γι' αυτό είναι λογικό να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία που σας βολεύει απευθείας στη συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε να ζεστάνετε το νερό άσκοπα πολύ και δεν χρειάζεται να προσθέσετε κρύο νερό στη συνέχεια.


Συμβουλή 6: Αεριζετε τους χωρους, σωστά


Ο αερισμός των χωρων αρκετές φορές κατα τη διαρκεια της ημέρας είναι καλύτερος από το να αφήνετε τα παράθυρα μόνιμα ανοιχτά, διοτι επιτρεπουν στο χωρο να κρυώσει γρηγοροτερα. Αυτό προκαλεί περιττές δαπάνες θέρμανσης. Για να αερίσετε σωστά: Κλείστε τη θέρμανση και ανοίξτε τα παράθυρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν είναι δυνατόν, ανοίξτε δύο παράθυρα απέναντι το ένα από το άλλο για να δημιουργήσετε ρεύμα αέρα. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι δροσερή, πέντε έως δέκα λεπτά είναι συνήθως αρκετά για την ανταλλαγή αέρα. Το καλοκαίρι αντιστοιχα το χρονικο διαστημα θα πρέπει να είναι μεταξυ 20 έως 30 λεπτά.


Συμβουλή 7: Εξυπνη θερμανση


Εγκαταστήστε θερμοστάτες και ρυθμίστε τους στην επιθυμητή θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερθέρμανση των δωματίων. Καλό είναι να γνωρίζετε: Κάθε βαθμός λιγότερο μειώνει την κατανάλωσή σας κατά περίπου έξι τοις εκατό. Είναι επίσης σημαντικό να εξαερωνετε τακτικά τα θερμαντικά σώματα. Εάν υπάρχει αέρας στις σωληνωσεις, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.


Συμβουλή 8: Σφραγίστε παράθυρα και πόρτες


Τα παράθυρα και οι εξωτερικές πόρτες που παρουσιάζουν διαρροές προκαλούν ρεύματα αέρα και απώλεια θερμότητας στο χώρο διαβίωσης. Μπορείτε να διαπιστώσετε γρήγορα αν τα παράθυρά σας έχουν διαρροή χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτί: στερεώστε το ανάμεσα στο πλαίσιο του παραθύρου και το παραθυροφυλλο. Εάν μπορείτε να το τραβήξετε όταν το παράθυρο είναι κλειστό, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα μονωτικα λαστιχα.


Συμβουλή 9: Μόνωστε τις πρόσοψεις και την οροφή του κτιριου


Σύμφωνα με το κέντρο συμβουλών καταναλωτών, η μόνωση των προσόψεων είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πριν αντικαταστήσετε τα παράθυρα ή τη θέρμανση, για παράδειγμα, έχει νόημα να μειώσετε τις απωλειες θέρμανσης με μόνωση. Το νέο σύστημα θέρμανσης μπορεί τότε να είναι συχνά μικρότερο και οικονομικότερο από το παλιό.


Συμβουλή 10: Αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης


Αν το σύστημα θέρμανσής σας είναι ηλικίας άνω των 15 ετών, ίσως αξίζει να το αντικαταστήσετε, ειδικά αν εξακολουθείτε να θερμαίνεστε με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο καθως αυτα τα καύσιμα είναι ιδιαίτερα ακριβά.


Η Πρόταση μας: επισκεφτειτε τον σύνδεσμο της BHW Bausparkasse θα βρειτε μια διαδραστική εφαρμογη σύγκρισης τεχνολογιών θέρμανσης, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως παράδειγμα για να προσδιορίσετε το κόστος θέρμανσης και τι μπορείτε να εξοικονομήσετε αλλάζοντας τεχνολογία θέρμανσης.

Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Max Vakhtbovych

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

30 Ansichten0 Kommentare

Comentários


bottom of page