top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Η φόρτιση του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου στο σπίτι - Είναι πρακτική? Εξοικονομεί χρήματα?

Προυπόθεση για αυτό όμως είναι ο σωστός σταθμός φόρτισης, το λεγόμενο Wallbox. Εξηγούμε τι είναι σημαντικό κατά την υποβολή αίτησης, την αγορά και την εγκατάσταση της συσκευής.Πραγματι, η φόρτιση του δικού σας ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι είναι πρακτική και εξοικονομεί χρήματα μεσοπρόθεσμα. Τι πρέπει ομως να γνωρίζετε για έναν σταθμό φόρτισης.


Η ηλεκτροκίνηση ανεβάζει σιγά σιγά ταχύτητα στη Γερμανία


Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Οχηματων-Μεταφορών (Kraftfahrtbundesamt), κάθε έκτο (17,7%) από τα 2,65 εκατομμύρια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πρόσφατα στη Γερμανία το 2022 είχαν αμιγώς ηλεκτρική κίνηση - αύξηση κατα 32,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο ταξινομήθηκαν συνολικά 470.559 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Περίπου το 85% των διαδικασιών χρέωσης για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα πραγματοποιείται ειτε ιδιωτικα, ειτε στην εργασία. Αυτό δεν είναι μόνο πρακτικό, αλλά και σχετικά φθηνό: Επειδή οι ειδικές τιμές μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε σύγκριση με τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Ερευνήσαμε για εσάς τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φόρτιση στο σπίτι.


Φόρτιση στο σπίτι: η πρίζα δεν αποτελεί εναλλακτική λύση


Η φόρτιση ενός ηλεκτρονικού αυτοκινήτου σε οικιακή πρίζα είναι δυνατή, αλλά δεν συνιστάται ως μόνιμη εγκατάσταση. Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό: Πρώτον, το εξαιρετικό φορτίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της πρίζας, επομένως υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεύτερον, η χωρητικότητα φόρτισης είναι σχετικά χαμηλή, επομένως η φόρτιση διαρκεί πολύ. Και τρίτον, μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυτοκινήτου που προσφέρουν πολλοί προμηθευτές μόνο εάν έχετε ξεχωριστό σημείο φόρτισης με δικό σας μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας.


Εφαρμογή: Καταχωρίστε το Wallbox και αποκτήστε τις απαραιτητες άδειες


Καταρχας, το νέο wallbox πρέπει να καταχωρηθεί στον αρμόδιο φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία. Εάν η χωρητικότητα φόρτισης είναι μεγαλύτερη από 12 kVA (αντιστοιχεί περίπου σε 11 kW), απαιτείται πρόσθετη άδεια. Η εφαρμογή συνήθως γίνεται από τον ηλεκτρολόγο που έχει αναλάβει την εγκατάσταση. Τα οποια γραφειοκρατικά εμπόδια παρουσιαστουν είναι διαχειρίσιμα για τους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, ημιανεξάρτητων ή με ταράτσα κατοικιων. Οι δε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και οι ενοικιαστές με αποκλειστικό χώρο στάθμευσης έχουν επίσης θεμελιωδώς το δικαίωμα να εγκαταστήσουν ένα κιβώτιο τοίχου. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να καταθεσουν προς συζητηση και εγκριση οτιδηποτε σχετικο με τις εργασιες εγκαταστασης και λειτουργιας του εργου στον/στους ιδιοκτήτη/ες.

Συμβουλή:

Μέχρι το τέλος του 2021, η εγκατάσταση ιδιωτικών σημείων φόρτισης επιχορηγούνταν από ομοσπονδιακά κονδύλια, αλλά έκτοτε το κονδύλι αυτό έχει εξαντληθει. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις σε κρατικό ή δημοτικό επίπεδο εξακολουθούν να είναι ενεργες. Επιπλέον, ορισμένοι πάροχοι ενέργειας προωθούν την αγορά και τη λειτουργία ενός ιδιωτικού σταθμού φόρτισης, για παράδειγμα μέσω εφάπαξ επιδοτήσεων ή μειωμένων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, πριν από την αγορά, θα πρέπει επίσης να ερευνήσετε αν ο πάροχος ενέργειας προσφέρει ορισμένα μοντέλα με έκπτωση σε συνδυασμό με ένα αντίστοιχο πακετο παροχων.

Ηλεκτρική ενέργεια για αυτοκίνητα: χαμηλότερες τιμές ενέργειας μόνο με το Wallbox


Συμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσια ο νομος επιτρέπει στους προμηθευτές να προσφέρουν στους πελάτες τους φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για αυτοκίνητα. Ανάλογα με την περιοχή και την κατανάλωση, η τιμή της ενέργειας είναι συχνά περίπου 1 έως 2 λεπτά χαμηλότερη απο οτι η οικιακή ηλεκτρική ενέργεια - αν και υπάρχουν επίσης έντονες διακυμάνσεις σε περιόδους εντονης ζητησης ή δυναμικής εξέλιξης των τιμών. Για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα τιμολόγια, προυποθεση απαιτει να διαθέτετε δικό σας σταθμό φόρτισης. Τελος, ανάλογα με τον πάροχο, μερικές φορές παρέχονται πρόσθετες εκπτώσεις και για τη χρήση δημόσιων σταθμών φόρτισης.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by dcbel

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

38 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page