top of page
AutorenbildNikos Pepelidis

Θάνατος - τι γίνεται με τους τραπεζικους λογαριασμους και την ακίνητη περιουσία;

Μετα την απωλεια ενος συγγενή, υπάρχουν πολλά που πρέπει να τακτοποιηθούν. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του θανόντος;



Όταν χανουμε ένα προσωπο απο το κοντινο μας συγγενικο περιβαλλον λογω θανατου, υπάρχουν πολλά που πρέπει να τακτοποιηθούν. Καταρχας, πρέπει να οργανωθεί η κηδεία, να καταγγελθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις και να διευκρινιστούν τα κληρονομικά ζητήματα. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του θανόντος; Πώς αποκτούν πρόσβαση σε αυτά οι κληρονόμοι; Και τι συμβαίνει με τα δάνεια, τις δόσεις αυτων, αλλα και τις τυχον αλλου ειδους χρηματοδότησεις του απεβιώσαντος;


Θάνατος - τι γίνεται με τους τραπεζικους λογαριασμους;


Είτε πρόκειται για τρεχούμενο, είτε για λογαριασμό ταμιευτηρίου: Εάν ο θανών ήταν ο μοναδικός κατοχος του τραπεζικού λογαριασμού, αυτός θα συνεχίσει να τηρείται από την τράπεζα ως "λογαριασμός κληρονομιάς". Συνεπώς, οι υπάρχουσες εντολές - για παράδειγμα μεταφορές ενοικίων, ή πληρωμές συνδρομών - θα συνεχίσουν να εκτελούνται. Αν παλι δεν πρόκειται για κοινό λογαριασμό, οι συγγενείς δεν έχουν αρχικά πρόσβαση στις τραπεζικές συναλλαγές του θανόντος, και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν ούτε να ακυρώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό, ούτε να σταματήσουν τις οποιες συναλλαγες.


Πρόσβαση στο λογαριασμό - τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θανάτου;


Για να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του θανόντος, οι συγγενείς έχουν δύο επιλογές:

  • ειτε διαθέτουν πληρεξούσιο το οποιο φυσικα εχουν εκδοσει πριν την απωλεια, ειτε κατεχουν το δικαίωμα που τους επιτρέπει την πρόσβαση στο λογαριασμό του θανόντος.

  • ειτε είναι κληρονόμοι του θανόντος, το οποιο αποδείκνυεται με επικυρωμένη διαθήκη, συμβόλαιο, ή πιστοποιητικό κληρονομιάς.

Παρεμπιπτόντως: Εάν υπάρχουν περισσότεροι κληρονόμοι, τοτε επιτρέπεται να διαθέτουν τον τραπεζικό λογαριασμό μόνο από κοινού.


Πιστωτικές δόσεις, χρηματοδότηση κατασκευών κλπ.


Σε περίπτωση θανάτου, οι συγγενείς κληρονομούν όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του θανόντος, αλλά και τα χρέη του. Εάν ο θανών δεν έχει εξοφλήσει τις δοσεις ενος δανειου, οι κληρονόμοι πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές. Ωστόσο, εάν το βάρος του χρέους υπερβαίνει τα κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία, οι συγγενείς έχουν μια εναλλακτική λύση.


Αποποίηση κληρονομιάς


Για τους συγγενείς που θα κληρονομήσουν χρέη, το κληρονομικό δίκαιο παρέχει μια απλή λύση: Μπορούν να αποποιηθουν την κληρονομιά, δηλαδή τα χρέη που προκύπτουν από ένα απλήρωτο δάνειο.


Σημαντικό: Εάν θέλετε να αποποιηθείτε μια κληρονομιά, πρέπει να υποβάλετε δήλωση αποποίησης στο δικαστήριο κληρονομικων υποθεσεων εντός προθεσμίας έξι εβδομάδων! Συνεπώς, μετά το θάνατο, είναι σημαντικό να σταθμίσετε εγκαίρως αν αξίζει τον κόπο να αποδεχθείτε μια κληρονομιά παρά τα υπάρχοντα χρέη. Το τελευταίο συμβαίνει συχνά, ιδίως σε περίπτωση υπαρξης ακίνητης περιουσίας.

Θάνατος - τι γίνεται αν υπαρχει ακίνητο;


Αν οι συγγενείς κληρονομήσουν την περιουσία ενός αποθανόντος, συχνά τιθονται ερωτηματα οπως: Πρέπει να κρατηθεί, ή να πωληθεί η περιουσία; Ανεξάρτητα από το αν το ακίνητο το πουλησετε, ή το κρατησετε, η τρέχουσα αξία του ακινήτου αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ενέργειες. Σε περίπτωση εξαγοράς, οι κληρονόμοι χρειάζονται την εκτιμηση της αξίας του για την αναλογη φορολογική διαχείριση, ή και για την πληρωμή των υπολοιπων συγκληρονόμων. Βεβαια σ'αυτη την περίπτωση, το ακινητο δεν παυει να αποτελλει μια ελκυστική προσφορά στην αγορά!


Σε πολλές περιπτώσεις, το δάνειο για την αγορά, ή την ανέγερση του ακινήτου δεν έχει εξοφληθεί πλήρως από τον εκλειπωντα, επομένως όποιος αποδεχθει την κληρονομιά θα αναλαβει αυτομάτως να πληρώσει, ο ίδιος, το αντίστοιχο χρέος. Ωστόσο, η αποποίηση της κληρονομιάς συνήθως αποκλείεται, καθώς αυτό συνεπαγεται την απώλεια της περιουσίας. Καταρχας, οι κληρονόμοι έχουν τρεις επιλογές:

  • Αναλαμβάνουν την υφιστάμενη χρηματοδότηση και εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις της συμβασης καθως το ακίνητο περιέρχεται έτσι στην κυριότητα των κληρονόμων.

  • Το υφισταμενο ανεξόφλητο ποσό του δανείου πρέπει να εξοφληθεί αμέσως από ίδια κεφάλαια των κληρονόμων. Υπό ορισμένες συνθήκες, ανάλογα με τους προσυμφωνημένους όρους της δανειακης συμβασης, υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας της ειτε με προειδοποίηση, ειτε έκτακτα, οπου το ανεξόφλητο ποσό του δανείου θα πρέπει να εξοφληθεί στην τράπεζα.

  • Στην περίπτωση, πωλησης του ακινητου, οι πιθανότητες έκτακτης καταγγελίας της δανειακής σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 490 παράγραφος 2 BGB είναι καλές. Υπό ορισμένες συνθήκες, ωστόσο, οι κληρονόμοι ενδέχεται να πρέπει να καταβάλουν ποινή πρόωρης αποπληρωμής του δανειου.


Προστασία με ασφάλιση υπολειπόμενου χρέους


Εάν ο θανών έχει συνάψει ασφάλιση υπολειπόμενου χρέους, οι κληρονόμοι είναι ασφαλείς. Σε περίπτωση θανάτου, η ασφάλιση αυτή θα αναλάβει τις οποιεσδηποτε σχετικες με το δανειο εκκρεμείς οφειλές. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικό όταν κληρονομείται ακίνητο για το οποίο έχει ληφθεί δάνειο αγορας, ή κατασκευής. Ωστόσο, το ποσό που καταβάλλεται στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ασφάλισης είναι συχνά επαρκές για τη διευθέτηση των υπόλοιπων χρεών μιας περιουσίας.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Paula Schmidt

 

Follow me on Twitter. Check out my website.



Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

46 Ansichten0 Kommentare

Kommentare


bottom of page