top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Κληρονομησατε ακίνητη περιουσία: Τι πρέπει να λαβετε υπόψη σας;

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα απογινει το ακινητο μετά το θάνατό σας; Ο σχεδιασμός της περιουσίας -μετα θανατον- αποτελει ένα ευαίσθητο ζητημα, το οποιο πολλοί το αναβάλλουν.Ο -μετα θανατον- σχεδιασμός της ακινητης περιουσίας είναι ένα από τα ευαίσθητα ζητήματα που πολλοί αναβάλλουν. Ειδικά όταν πρόκειται για ακίνητα, η στρατηγική πρόβλεψη για το μέλλον είναι απαραίτητη. Αυτό σας επιτρέπει να διαμορφώσετε την πορεια της περιουσίας σας σύμφωνα με τις επιθυμίες σας - και υπό ορισμένες συνθήκες μπορείτε ακόμη και να κληροδοτήσετε την περιουσία σας αφορολόγητα. Παρακατω εχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για εσάς.


Γιατί έχει νόημα να προγραμματίσετε την κληρονομιά των ακινήτων σας;


Μια σημαντική συμβουλή από τον εμπειρογνώμονα σε θέματα ακίνητης περιουσίας: Προκειμένου να κληροδοτήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του/των ακινητων σας, όσο το δυνατόν προς το συμφέρον σας, είναι σημαντικό να έχετε ένα σαφές σχέδιο κατανομης της ακίνητης περιουσίας. Διότι αυτό είναι βέβαιο, αργά ή γρήγορα, κάθε οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει μια κληρονομιά. Εάν δεν έχετε πάρει προηγουμένως διευθετησει την κληρονομιά σας, η νόμιμη διαδοχή τίθεται σε ισχύ. Στην περίπτωση των ακινητων οι οικογενειακές διαφορές είναι συχνά προδιαγεγγραμμενες. Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να διευθετήσετε μερικά πράγματα οσο ειστε εν ζωή.


Κληροδοτώντας ακίνητα με τον σωστό τρόπο - κληρονομικό συμβόλαιο, ή διαθήκη;


Η διαθήκη είναι μια επιλογή για όποιον επιθυμεί να κληροδοτήσει την ακίνητη του περιουσία σε μεταγενέστερη ημερομηνία.


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι συμφέρουσα μια διαθήκη:

  • Τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία - οπως η ακίνητη περιουσία - προκαλούν πλεονεξία και έτσι γίνονται τακτικά μήλον της έριδος στην οικογένεια. Αν φροντισετε και ρυθμίσετε την κληρονομιά σας εγγράφως, διατηρείτε ιδανικά την οικογενειακή ισορροπια και ειρήνη, δημιουργωντας ταυτοχρονα σαφείς όρους κατανομης.

  • Έχετε τη δυνατότητα να μεταβιβάσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία σύμφωνα με τα δικά σας συμφέροντα (εντός του νομικού πλαισίου) οπως να ορισετε τον κληρονόμο, ή να επιβαλλεται τους όρους για το κληροδότημα.

  • Οι μη εγγαμοι σύντροφοι δεν έχουν καμία προστασία σε περίπτωση θανάτου. Εάν δεν είστε παντρεμένοι με τον σύντροφό σας, το/τα ακινητα θα περιέλθουν στους κληρονομους σας μετά τον θάνατό σύμφωνα με την εξ αδιαθέτου διαδοχή. Η διαθήκη προσφέρει λύση εδώ και παρέχει οικονομική ασφάλεια στον σύντροφό σας.

Σημειωση: Η διαθήκη αποτελει την απλούστερη και την πιο διαδεδομένη μορφή. Μπορείτε να τη συντάξετε ιδιογραφα (συντάσσεται χειρόγραφα από τον ίδιο το διαθέτη), ή να τη συνταξετε ενωπιον συμβολαιογραφου, (μπορειται ακομη και να δηλώσετε προφορικά ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων ποια είναι η βούλησή σας). Με τη διαθήκη, ουσιαστικά παρακάμπτετε τη νόμιμη διαδοχή - δηλαδή, καθορίζετε εσείς ως μελλοντικος κληρονομουμενος τι επιθυμειτε, ποιος μπορεί να απολαμβάνει την περιουσία σας και ποιος οχι μετα τον θανατο σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να καταρτιστεί κληρονομικό συμβόλαιο. Δεν πρόκειται για μονομερή δήλωση προθέσεων, αλλά για μια αμφίδρομη νομική συναλλαγή. Για να το εξηγήσω πιο απλά: μέσω ενός κληρονομικού συμβολαίου συνάπτονται δεσμευτικές συμφωνίες με έναν ή περισσότερους κληρονόμους. Ετσι για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε από κοινού, ο ένας τον άλλον ως μοναδικό κληρονόμο αντιστοιχα. Αυτο συχνά απορρεει απο την υποχρέωση του δευτερου προσώπου να παρέχει υπηρεσίες φροντίδας σε αντάλλαγμα για την κληροδότηση ενός περιουσιακού στοιχείου. Συνεπώς, είναι δυνατόν να γίνει η κληροδοσία υπό ορισμένους όρους. Το κληρονομικό συμβόλαιο πρέπει να καταρτιστεί σε συμβολαιογραφο.


Συμβουλή:

Εάν διατυπώσετε τη διαθήκη σας με ασαφεια, κάνετε τυπικά λάθη, ή παραβιάζετε τις αξιώσεις για υποχρεωτικό μέρος, η διαθήκη μπορεί να καταστει άκυρη. Συνεπώς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο νομικό σύμβουλο ο οποιος ειδικεύεται στο κληρονομικό δίκαιο.

Κληροδοσία ακινήτων, ιδιογραφα, χωρίς συμβολαιογράφο


Η διαθήκη είναι επίσης έγκυρη εάν τη γράψετε ο ίδιος με το χέρι σύμφωνα με τις τυπικές απαιτήσεις και τη φυλάξετε σε θυρίδα ασφαλείας, ή κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, η συμβολαιογραφική διαθήκη έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως η ιδιαίτερη αποδεικτική της αξία.


Θεωρητικά, δεν χρειάζεστε διαθήκη ή κληρονομικό συμβόλαιο για να κληροδοτήσετε ένα ακίνητο. Ωστόσο, εάν δεν τακτοποιήσετε μόνοι σας την περιουσία σας, αυτη θα εξαρτηθει από τη νόμιμη διαδοχή - η οποία πιθανοτατα να μην είναι σύμφωνη με τη διαθήκη σας.


Κληροδοσία ακίνητης περιουσίας σε έναν μόνο απόγονο: Τι πρέπει να λαβετε υπόψη;


Δεν αποτελει σπανιο φαινομενο οικογένειες να βρισκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Επομενως, αυτό μπορεί ευλόγα να οδηγήσει στην επιθυμία να αποκληρωθεί ένα άτομο και να ευνοηθούν καποιοι άλλοι. Γιαυτο το λογο, μέσω ενος καλού σχεδιασμού κατανομης της περιουσίας σας, προβλέπετε για το χειρότερο σενάριο - και ταυτοχρονα αποφασίζετε ποιος ειναι εκεινος που πρεπει να επωφεληθεί από την κληρονομιαια ακίνητη περιουσία σας.


Ωστόσο, και εδω υπάρχουν περιορισμοί: Κατ' αρχήν, οι πλησιέστεροι συγγενείς του κληρονομουμενου δικαιούνται υποχρεωτική μερίδα. Αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ του νόμιμου μεριδίου της κληρονομιάς. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα ακολουθει και εξηγεί την κατάσταση (εδώ υποθέτουμε ότι κληρονόμοι είναι μόνο δύο παιδιά):


Εάν κληροδοτήσετε ένα ακίνητο και ορίσετε το ένα από τα δύο παιδιά ως μοναδικό κληρονόμο, το άλλο, το "αποκληρωθέν" παιδί εξακολουθεί να λαμβάνει το ένα τέταρτο των περιουσιακών στοιχείων σας. Επομένως, για να αποφυγετε εκπληξεις απευθυνθείτε σε εναν εμπειρο νομικό σύμβουλο.


Κληρονομήστε ακίνητη περιουσία και εξοικονομήστε φόρους


Να θυμάστε ότι σε καθε κληρονομια εμπλέκεται και η εφορία! Όταν κληροδοτείτε ακίνητη περιουσία, μπαίνει στο παιχνίδι ο φόρος κληρονομιάς. Δεδομένου ότι οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία αυξάνονται συνεχώς, ο φόρος κληρονομιάς, ή δωρεάς αυξάνεται επίσης. Ήδη για το 2020, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε την αξία της εκτιμώμενης ακίνητης περιουσίας (σε ανεπτυγμένη και μη ανεπτυγμένη γη) στα 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ - αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 22,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.


Αφορολόγητη κληρονομιά ακινήτων - είναι δυνατόν;


Η φορολογική απαλλαγή είναι δυνατή. Για παράδειγμα, μπορείτε να κληροδοτήσετε ένα ιδιοχρησιμοποιούμενο ακίνητο, αφορολόγητα, αν ο κληρονομος συνεχίζει να ζει στο εν λογω ακινητο, ή τυγχανει συνιδιοκτητης. Για την δικη σας ασφαλεια καθως η φορολογική νομοθεσία είναι περίπλοκη και πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, απευθυνθείτε σε εναν εμπειρο σε φορολογικα θεματα, σύμβουλο.


Κληρονομιά ακινήτων - ποιες είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις;


Δεν συνεπάγεται πως κάθε κληρονομιαία περιουσία αποτελει αυτόματα μεγάλο οικονομικό βάρος για το πρόσωπο που την κληρονομεί. Χάρη στις φοροαπαλλαγές, ο φόρος κληρονομιάς είναι υψηλότερος, ή χαμηλότερος ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας με τον διαθετη. Για τους συζύγους, ή τους εγγεγραμμένους συντρόφους (φορολογική κατηγορία 1), το γενικό αφορολόγητο ποσό είναι €500.000, ενώ για τα τέκνα είναι €400.000. Τα αδέλφια και οι διαζευγμένοι σύζυγοι (φορολογική κατηγορία 2) εξακολουθούν να επωφελούνται από ένα επίδομα €20.000.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Pixabay

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

75 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page