top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Μύθοι για τις επένδυσεις σε ακινητη περιουσια - θα προσπαθήσουμε να τους καταρρίψουμε

Μεταξύ όλων των διαθέσιμων επενδυτικών επιλογών, η ακίνητη περιουσία είναι αυτή με την οποία οι αγοραστές τείνουν να συνδέονται συναισθηματικά.Αν κάποιος θέλει να αποφύγει να εμπλακεί στις συναισθηματικές πτυχές της επένδυσης σε ακίνητα και να λάβει οικονομικά υγιείς αποφάσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστούν και να απορριφθούν αυτοί οι μύθοι για τα ακίνητα. Σε αυτό το άρθρο, θα απαριθμήσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους μύθους για τις επενδύσεις σε ακίνητα και θα προσπαθήσουμε να τους καταρρίψουμε.

Μυθος #1: Η γη είναι σπάνια


Ο πιο συνηθισμένος μύθος που διαδίδεται από τους πωλητές ακινήτων και άλλους υποστηρικτές των επενδυσεων σε ακίνητα είναι ότι η γη είναι σπάνια. Υπάρχει μόνο μια περιορισμένη έκταση γης στον κόσμο. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πληθυσμός του κόσμου αυξάνεται καθημερινά δίνει πίστη στο συμπέρασμα ότι οι τιμές της γης στον κόσμο θα συνεχίσουν να αυξάνονται διαρκώς αφού πάντα θα υπάρχει έλλειψη γης. Ομως, μια ματιά στους αριθμούς εξηγει ότι αυτό δεν ισχύει.

  1. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει περιορισμένη έκταση γης στον κόσμο, ομως η τεχνολογική ανάπτυξη καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη χρήση αυτής της γης. Απο μελέτες σε αυτόν τον τομέα προκυπτουν συμπεράσματά τα οποια αναφέρουν ότι ακόμη και αν ο πληθυσμός του κόσμου αυξανόταν τέσσερις φορές, θα υπήρχε άφθονη έκταση γης για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν όλοι οι άνθρωποι!

  2. Επισης, εχουν διεξαχθεί μελέτες που αναφέρουν ότι ο πληθυσμός του κόσμου πρόκειται να σταθεροποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η εποχή της αύξησης του πληθυσμού έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και τώρα ο αριθμός των ανθρώπων θα παραμείνει λίγο πολύ σταθερός.


Επομενως, η λογική «η γη είναι σπάνια και επιπλεον πολύτιμη» δεν είναι παρά, ενας μύθος!


Μυθος #2: Οι τιμές της γης πάντα ανεβαίνουν σε αξία


Αυτή η λογική επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν γνωρίσει πρωτοφανή έκρηξη στον τομέα των ακινήτων την τελευταία δεκαετία περίπου. Η τιμή της γης σε αυτές τις οικονομίες έχει αυξηθεί 10 φορές τουλαχιστον τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι η τιμή της γης πάντα αυξάνεται, αρα και η αξία της ακίνητης περιουσίας πάντα αυξάνεται.


Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Αν σκεφτεί κανείς σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, υπαρχουν παραδείγματα συντριβης ακινήτων όπου οι τιμές έχουν πέσει από 40% έως 50%. Στην Ιαπωνία, οι τιμές έχουν πέσει και συνέχισαν να παραμένουν εκεί για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Αρα, για άλλη μια φορά, «οι τιμές της γης πάντα εκτιμώνται σε αξία» είναι μια μυθική δήλωση. Οι τιμές της γης συνδέονται με πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η ευημερία μιας οικονομίας γενικότερα.


Μυθος #3: Η προηγούμενη απόδοση προβλέπει τη μελλοντική απόδοση


Υπάρχει μια κοινή τάση μεταξύ των αισιόδοξων επενδυτών ακινήτων να προεκτείνουν τις τάσεις που υπήρχαν στην αγορά των ακινήτων στο παρελθόν για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά σενάριο ανοδου για το μέλλον. Βεβαια, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος έχει υποστεί μια θεμελιώδη αλλαγή την τελευταία περίπου δεκαετία.

Οι επιχειρηματικές ρυθμίσεις όπως οι εξωτερικες ανάθεσεις, το ελεύθερο εμπόριο και οι διασυνοριακές επενδύσεις από πολυεθνικές είχαν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στις αναδυόμενες οικονομίες. Το μέλλον προφανώς δεν επιφυλάσσει καμία τέτοια επανάσταση. Σε περίπτωση που καποια απροσδόκητη οικονομική επανάσταση δεν αλλάξει ριζικά το οικονομικό τοπιο, είναι πολύ απίθανο οι επιδόσεις των τελευταίων ετών να επαναληφθούν στα επόμενα χρόνια.


Οι επενδυτές λοιπον, που στοιχηματίζουν σε μια επαναλαμβανόμενη απόδοση θα αντιμετωπίσουν ένα απροσδοκητο σοκ!


Μυθος #4: Οι επενδύσεις σε ακίνητα μπορούν να ανατραπούν εύκολα


Αν κι αυτό δεν είναι πολύ δημοφιλής σαν μύθος. Πριν ξεσπάσει η κρίση των subprime στις ΗΠΑ, οι ιστορίες αυτοδημιούργητων εκατομμυριούχων ιδιοκτητων-επενδυτων ακινήτων που χρωστούν την περιουσία τους σε τίποτα άλλο εκτός από την αγορά και πώληση ακινήτων με δανεικά χρήματα, ήταν κοινές.


Οι ιδιοι ηταν αυτοι που μεσα απο blogs διέδωσαν τις αρετές του 'flipping' (αναποδογυρισμα), δηλαδή την αγορά και πώληση ακινήτων πολλές φορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ιδέα ήταν να 'κλείσουν' το κέρδος που προέκυπτε από τη διαφορά τιμής και να το μετατρέψουν σε μετρητά.

Ωστόσο, αυτό που ξέχασαν να αναφέρουν ολοι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι γκουρού είναι το τεράστιο κόστος συναλλαγής που σχετίζεται με κάθε είδους συναλλαγή ακινήτων παγκοσμίως. Επομένως, όσο περισσότερα ακίνητα 'αναποδογυρίζετε', τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος συναλλαγής που επιβαρύνεστε. Αυτά τα κόστη συναλλαγής ανέρχονται μεταξύ 2% και 5% της τιμής του εν λόγω ακινήτου. Εκτός από το κόστος συναλλαγής, η εύρεση ενός πρόθυμου αγοραστή και η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας είναι μια κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία.

Συμπερασμα, το 'αναποδογυρισμα' των ακινητων προκαλεί τεράστια αποστράγγιση χρόνου καθώς και πόρων και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο.


Μυθος #5: Η αγορά είναι καλύτερη από την ενοικίαση


Οι αγοραστές ακινήτων σε όλο τον κόσμο έχουν μια συναισθηματική σχέση με την ακίνητη περιουσία που αγοράζουν. Παραδοσιακα, η αγορά των ακινήτων θεωρείται η πιο 'ώριμη' πράξη του άνθρωπου και έχει τις ρίζες της στη σκέψη ότι η κατοχή ενός ακινήτου κάνει τον ιδιοκτητη οικονομικά πιο ασφαλή.

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τις οικονομικές πτυχές, αυτό δεν είναι προφανώς αλήθεια. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η αγορά είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή, ενώ υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου η ενοικίαση φανταζει σαν καλύτερη. Επομένως, η ιδανικότερη λυση εξαρτάται και πρεπει να εκτιματει για κάθε περίπτωση ξεχωριστα.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by SevenStorm Juhaszimrus

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

43 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page