top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Ο νέος φόρος ακινήτων - τι πρέπει να γνωρίζετε!

Η μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας έχει δρομολογηθεί ηδη, ωστόσο ακομη δεν έχει δημιουργηθεί μια εθνική ενιαία ρύθμιση για τα περίπου 36 εκατ. ακίνητα.Κι αυτό διότι ο νόμος προβλέπει τη λεγόμενη 'ρήτρα ανοίγματος'. Τι σημαινει αυτο; οτι τα ομόσπονδα κράτη μπορούν να εκδίδουν τους δικούς τους κανονισμούς σχετικά με τον τροπο και του συντελεστες υπολογισμού της φορολογησης.


Τι είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας;


Ο φόρος ακίνητης περιουσίας επιβαλλεται στα ακίνητα εντος Γερμανιας τα οποια ανήκουν ειτε σε φυσικά, ειτε νομικά πρόσωπα, ή κάθε είδους νομικές οντότητες. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου. Επίσης, επιβάλλεται και στα εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων.


Πώς υπολογιζόταν ο φόρος ακίνητης περιουσίας μέχρι σήμερα;


Μέχρι τώρα, για τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιούνταν οι τιμές οι οποιες οριστικαν το 1935 (για την πρωην Ανατολικη Γερμανια), ή το 1964 (για την πρωην Δυτικη Γερμανια).


Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας στο μέλλον;


Στο μέλλον, η επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας θα βασίζεται στα ακόλουθα σημεία:

  • Περιοχή ακινήτου

  • Τύπος του κτιρίου

  • Ηλικία του κτιρίου

  • Αντικειμενικη αξια της γης

  • Ποσό ενός στατιστικά προσδιορισμένου καθαρού ψυχρού ενοικίου.

Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι ότι, εκτός από τον φόρο ακίνητης περιουσίας Α (γεωργική χρήση) και Β (χρήση κτιρίων), θα υπάρχει στο μέλλον και ο φόρος ακίνητης περιουσίας Γ. Οποιος φορος θα εφαρμόζεται σε μη ανεπτυγμένη, αλλά έτοιμα προς οικοδόμηση εδαφη. Αυτό έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να χτίζουν περισσότερο. Επιπλέον, η αποτίμηση όλων των γαιών και των ακινήτων θα επανεκτιμάται κάθε επτά χρόνια.


Συμβουλή:

Η ιστοσελιδα της WISO Grundsteuer σας καθοδηγεί βήμα προς βήμα στη διαδικασία της δήλωσης και συμπληρώνει αυτόματα πολλές λεπτομέρειες, μόνο με €29,95 για έως και τρεις ιδιοκτησίες. Φυσικα παντοτε θα πρεπει να λαμβανετε τη συμβουλή ενός φορολογικού συμβούλου.

Πότε πρέπει να καταβληθεί ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας;


Ο νέος υπολογισμένος φόρος ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να καταβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η παρέκκλιση από το νόμο περί γης μπορεί επίσης να εφαρμοστεί μόνο από την ημερομηνία αυτή. Το μελλοντικό ποσό του φόρου ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί σήμερα. Πρώτον, πρέπει να προσδιοριστούν οι αξίες των ακινήτων και τα στατιστικά επίπεδα ενοικίου. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προτού προσδιοριστεί το συγκεκριμένο ποσό του αντίστοιχου μελλοντικού φόρου ακίνητης περιουσίας.


Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι ιδιοκτήτες γης και ακινήτων;


Στα τέλη Μαρτίου 2022, το κράτος δημοσίευσε μια επιστολή-ανακοινωση, με την οποία ζητούσε από όλους τους ιδιοκτήτες γης και ακινήτων να υποβάλουν "δήλωση για τον καθορισμό των φορολογικών αξιών των ακινήτων τους". Είναι σημαντικό ότι το αίτημα αυτό κοινοποιηθηκε δημόσια και δεν απεσταλλει προσωπική επιστολή. Από την 1η Ιουλίου 2022, η λεγόμενη δήλωση εκτίμησης μπορεί να υποβληθεί σε έντυπο στην αρμόδια ΔΟΥ. Κατά κανόνα, αυτό πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elster. Η υποβολή σε χαρτί είναι δυνατή μόνο με προυποθεσεις. Εάν δεν έχετε ακόμη εγγραφεί στη διεύθυνση http://www.elster.de θα πρέπει να το κάνετε εγκαίρως. Η προθεσμία υποβολής είναι η 31η Οκτωβρίου 2022. Κατόπιν αιτήματος, η εφορία μπορεί να χορηγήσει παράταση της προθεσμίας.


Τι θα συμβει μετά την αξιολόγηση;


Με βάση τα στοιχεία της δήλωσης εκτίμησης, οι εφορίες θα προσδιορίσουν τη φορολογική αξία του ακινήτου και η νέα εκτίμηση της αξίας των ακινήτων θα αποσταλεί μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας επηρεάζει επίσης τους ενοικιαστές. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας κατανέμεται ως μέρος του ετήσιου διακανονισμού των χρεώσεων υπηρεσιών. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί το νωρίτερο μέχρι τη δήλωση των τελών εξυπηρέτησης για το 2025.

Συμβουλή:

Φυσικα, παντοτε θα πρεπει να λαμβανετε τη συμβουλή ενός φορολογικού συμβούλου.

Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Pixabay

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

27 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page