Ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου, με αλλα λογια, αυτο σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσετε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες απ' οτι χθες.
Σήμερα, δεν περνάει σχεδόν καμία μέρα, χωρίς αναφορά από τα ΜΜΕ στον πληθωρισμό, ή το ποσοστό του πληθωρισμού. Αλλά τι ακριβώς λένε οι αριθμοί; Σε μια οικονομία αγοράς, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν πάντα να αλλάξουν. Κάποιες τιμές αυξάνονται, κάποιες άλλες μειώνονται. Ο πληθωρισμός εμφανίζεται όταν υπάρχει γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε μια χωρα, ή στην Ευρωζώνη.
Αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσετε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από οτι χθες. Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου.
Τέλος στον ορίζοντα;
Τον Μάιο του '22, ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 7,9% σε σύγκριση με τον αντιστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, (την υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί ποτέ στην επανενωμένη Γερμανία). Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στην πρώην ομοσπονδιακή επικράτεια έφτασε σε συγκρίσιμα ύψη ήταν κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης στη δεκαετία του 1970. Για λόγους σύγκρισης: από τον Ιανουάριο του '15 έως τον Δεκέμβριο του '20, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν κατά μέσο όρο 1,0%. Το '21, ανηλθε στο 3,1%.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του '22, μειώθηκε και πάλι ελαφρά, σε 7,6 και 7,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, αυτό ειναι πιθανο να οφείλεται κυρίως στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, όπως πχ το εισιτήριο των 9 ευρώ, ή η έκπτωση στα καύσιμα, τα οποία έκαναν τα ταξίδια με το τρένο και το αυτοκίνητο φθηνότερα. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί και πάλι τους επόμενους μηνες, δηλαδή μετά τη λήξη των επιδοτήσεων.
Πώς υπολογίζεται το ποσοστό του πληθωρισμού;
Για να καταστούν συγκρίσιμες οι τιμές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δημιουργείται ένα πλασματικό καλάθι αγαθών που αντιπροσωπεύει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζονται από τα νοικοκυριά. Στη Γερμανία, υπεύθυνη γι' αυτό είναι η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι στατιστικολόγοι συλλέγουν, επιτόπου, περισσότερες από 300.000 μεμονωμένες τιμές σε εθνικό επίπεδο, ειτε σε καταστήματα, αλλα και απο το διαδίκτυο. Από αυτές, υπολογίζεται μηνιαίως μια μέση τιμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ). Η στάθμιση με την οποία τα διάφορα είδη αγαθών περιλαμβάνονται στο συνολικό δείκτη καθορίζεται σε ένα σύστημα στάθμισης που αναθεωρείται κατά καιρούς. Επί του παρόντος, για παράδειγμα, το κόστος στέγασης, το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα άλλα καύσιμα έχουν υψηλό συντελεστή υπολογισμου, επειδή τα νοικοκυριά πρέπει να ξοδεύουν συγκριτικα μεγαλυτερα ποσα γι' αυτες τις δαπανες. Το ποσοστό πληθωρισμού είναι η ποσοστιαία μεταβολή του ΔΤΚ σε σύγκριση με τον αντιστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Μια παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού αναφέρεται ως πληθωρισμός, ενώ μια παρατεταμένη μείωση του επιπέδου των τιμών αναφέρεται ως αποπληθωρισμός.
Συμβουλή:
Ο ρυθμός του 'προσωπικου' σας πληθωρισμού εξαρτάται, φυσικά, απο ποια αγαθά του καλαθιού αγοράζετε, ή χρησιμοποιείτε στην πραγματικότητα. Εάν πχ δεν οδηγείτε αυτοκίνητο, ή δεν χρειάζεται να πληρώνετε μόνοι σας τα καύσιμα, σαφως μπορειτε να αμελήσετε την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Μπορείτε να υπολογίσετε το ατομικό σας ποσοστό πληθωρισμού με τον προσωπικό υπολογιστή πληθωρισμού μεσα απο την ιστοσελιδα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Γιατί ο πληθωρισμός αυξήθηκε τόσο απότομα, πρόσφατα;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι - ορισμένοι είναι βραχυπρόθεσμοι, δηλαδή μάλλον προσωρινοί, άλλοι είναι διαρθρωτικοί, δηλαδή μακροχρόνιοι.
Οι βραχυπρόθεσμοι λόγοι για την άνοδο του πληθωρισμού περιλαμβάνουν κυρίως τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός πληθωρισμού καθορίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Επιπλέον, υπάρχουν αυξήσεις στις τιμες, λόγω των συνεχιζόμενων ελλειψεων στην προσφορά ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν - ήταν πάνω από 35% υψηλότερες τον Ιούλιο του '22 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους - αλλα και οι τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών, ιδιαιτερα πολλών τροφίμων.
Μακροπρόθεσμοι λογοι, όπως πχ η προστασία του κλίματος, ή η δημογραφική ανάπτυξη οδηγούν τις τιμές, καθώς οι εταιρείες καλουνται να επενδύσουν περισσότερο στην ενεργειακή τους απόδοση, ή για παράδειγμα σε μια αύξηση στους μισθούς, λόγω της αύξησης της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων, πχ λόγω ηλικίας. Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα μπορούσαν, επίσης να αυξηθούν λόγω της μείωσης του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας και της αύξησης των αποθεμάτων, όπως ηδη συζητήθηκε από ορισμένες εταιρείες μετά τα πρόσφατα προβλήματα στην εφοδιαστικη αλυσίδα και την αύξηση του κόστους των μεταφορων.
Γιατί ο πολύ υψηλός/χαμηλός πληθωρισμός δεν είναι κακός μονο για τους καταναλωτές;
Aν οι τιμές αυξηθούν υπερβολικά, αυτό δεν επηρεάζει άμεσα μόνο τους καταναλωτές, για τους οποίους πολλά αγαθά γίνονται ακριβότερα. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι συχνά απαιτούν αυξήσεις μισθών, οι οποίες προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών. Εάν υπάρξει ένα σπιράλ μισθών-τιμών, αυτό μπορεί να σταματήσει την οικονομία. Αντίθετα, η πτώση των τιμών μακροπρόθεσμα μπορεί επίσης να είναι δηλητηριώδης για την οικονομία, διότι ως αποτέλεσμα, η καταναλωτική ζήτηση συρρικνώνεται εν αναμονή ακόμη μεγαλύτερης πτώσης των τιμών, κι αυτό με τη σειρά του προκαλεί μείωση των πωλήσεων και αύξηση του πραγματικού τους κόστους.
Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για κέρδη μειώνονται και η προθυμία τους να επενδύσουν μειώνεται. Στη χειρότερη περίπτωση, οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι απολύονται. Καθώς η ανεργία αυξάνεται, η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά συρρικνώνεται και οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν - αυτό το καθοδικό σπιράλ ονομάζεται αποπληθωρισμός. Δεδομένου ότι η αξία του χρήματος αυξάνεται συνεχώς σε ένα τέτοιο σενάριο, οι πραγματικές υποχρεώσεις των οφειλετών, όπως το κράτος, αυξάνονται.
Τι σημαίνει ο υψηλός πληθωρισμός για τους αποταμιευτές;
Ο υψηλός πληθωρισμός με χαμηλά επιτόκια - ακόμη και αρνητικά - μειώνει τις πραγματικές αποδόσεις (απόδοση μιας επένδυσης μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού), ιδίως στις επενδύσεις σταθερού επιτοκίου. Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει αυτό το είδος επένδυσης μάλλον, μη ελκυστικό από πλευράς αποδόσεων εδώ και αρκετό καιρό και έχει οδηγήσει, πρόσφατα, να επικεντρωθούν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά, στις επενδύσεις των περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές και τα ακίνητα.
Μπορεί να επηρεαστεί ο πληθωρισμός;
Η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για το σκοπό αυτό, η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της διάφορα μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως, για παράδειγμα, τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων και την αγορά περιουσιακών στοιχείων με τη μορφή κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τρέχοντα υψηλό πληθωρισμό, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του '22. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου εδώ και έντεκα χρόνια. Η Postbank αναμένει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ τόσο φέτος, όσο και για το επόμενο έτος. Τα υψηλότερα βασικά επιτόκια προκαλούν στη συνέχεια αύξηση των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς. Αυτό, σύμφωνα με τη θεωρία, επιβραδύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις και προκαλεί πτώση των τιμών. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να προχωρήσουν προσεκτικά, διότι μια πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να πνίξει την οικονομία.
Ιστορικό
Η ΕΚΤ, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες των δυτικών βιομηχανικών χωρών, ακολουθεί την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση των αποπληθωριστικών εξελίξεων μετά τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του '08/'09. Ο στόχος για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ήταν λίγο κάτω από το 2% για πολλά χρόνια. Η τιμή αυτή θεωρήθηκε ως βέλτιστη κι ως ρυθμιστικό στοιχείο έναντι του αποπληθωρισμού. Από το '21, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν επίσης αποδεκτές τις μέτριες αποκλίσεις από το νέο στόχο του 2%.
Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.
@photo by Pavel Danilyuk
Nikos Pepelidis
Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω
Comments