top of page
 • AutorenbildNikos Pepelidis

Ποσο κοστίζει μια μετακόμιση; Ποια έξοδα πρέπει να προβλέψω;

Μια μετακόμιση μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα. Υπάρχουν όμως και έξοδα μετά τη μετακόμιση που πρέπει να έχουν κατά νου οι μετακινούμενοι.



Εκτός από τα συνήθη έξοδα μεταφοράς, υπάρχει το ενοίκιο και πιθανώς, το ποσο της εγγυησης που εχει καταβληθει. Παρακατω ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα έξοδα μετακόμισης - και σας δίνουμε μια σειρά από συμβουλές για το πώς θα διατηρήσετε τα έξοδά σας όσο το δυνατόν χαμηλότερα!


Πριν από τη μετακόμιση - Προκαταβολή ενοικιων και αμοιβή μεσίτη


Δύο από τους κύριους παράγοντες κόστους μιας μετακόμισης που προκύπτουν πριν μετακομίσετε στο νέο σας σπίτι ειναι: η εγγύηση των ενοικίων και τα έξοδα του μεσίτη.

1. Καταβολη εγγύησης ενοικίων: Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψετε την καταβολη της εγγυησης, Εξάλλου, αποτελει ασφάλεια για τον ιδιοκτήτη σας έναντι πιθανών ζημιών, ή μιας τυχον επαπειλούμενης αθέτησης της συμβασης μισθωσης. Μια προκαταβολή δύο έως τριών καθαρών 'κρυων' ενοικίων είναι συνήθης. Αυτη, επισης, μπορεί να καταβληθεί και σε μηνιαίες δόσεις και επενδύεται τοκοφόρα. Ο ενοικιαστής δικαιούται τα κέρδη από τόκους μετά τη λήξη της μίσθωσης.


2. Κόστος μεσίτη: Το κόστος για τον μεσίτη μπορεί να αποφευχθεί εάν αναζητήσετε μόνοι σας το νέο σας διαμέρισμα ωστόσο, στις ανταγωνιστικές αγορές των κατοικιών, σημερα, μπορεί να αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός έμπειρου μεσίτη. Αν ναλιστα, βρείτε γρήγορα το ακίνητο των ονείρων σας με αυτόν τον τρόπο, η αμοιβή του είναι χρήμα που ξοδεύτηκε καλά.


Ποσο κοστίζει μια μετακόμιση; Επικεντρωθείτε στα έξοδα


Πραγματι, οι εγγυησεις των ενοικιων και τα έξοδα μεσίτη αποτελούν μεγάλο μέρος του κόστους μετακόμισης. Δεν θα πρέπει όμως να υποτιμηθούν και τα έξοδα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μετακόμισης για τη μεταφορά και τα ατομα που θα βοηθησουν στη μετακόμιση. Επιπλεον, θα πρέπει να υπολογισετε και τους ακόλουθους παράγοντες κόστους:

 • Τα πρώτα έξοδα μετακόμισης προκύπτουν ήδη με τη συσκευασία των προς μετακομιση αντικειμένων. Εκτός από τα συνηθισμένα χαρτοκιβώτια, αξίζει επίσης, να επενδύσετε σε ειδική συσκευασία για τα ευαίσθητα αντικείμενα, πχ σε μεμβράνη φυσαλίδων, χαρτί συσκευασίας και άλλα παρόμοια υλικα.

 • Θα αναλαβετε εσεις τη μεταφορα; Τοτε θα πρέπει να υπολογισετε το κόστος του μισθωμένου φορτηγού μετακόμισης καθώς και τα χρήματα για τα καυσιμα.

 • Θα σας βοηθησουν οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας σας στη μετακόμισή; Θα πρέπει επίσης να ανταμειφθουν. Ανάλογα με τον αριθμό των ατομων και τη διάρκεια της μετακόμισης, το κόστος μπορεί να είναι τριψήφιο.

 • Αυτό που πολλοί δεν σκέφτονται οταν μετακομίζουν ειναι: Το κόστος της αίτησης για χρηση προσωρινής ζώνης στάσης ή σταθμευσης. Όσοι το παραλείπουν αυτό, ειδικά στην πόλη, πρέπει να υπολογίζουν σε ασκοπες μετακινησεις, ή σε ακριβα προστμα απο τις κλησεις!

 • Από την άλλη πλευρά, αν αφήσετε τη μετακόμιση σε επαγγελματικά χέρια, θα πρέπει να πληρώσετε το λογαριασμό στην εταιρεία μετακόμισης.


Τα εξοδα μετακόμισης εκπιπτουν από τον φόρο;


Αναμφιβολα η μετακόμιση αποτελει μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η εφορία συμβάλει στις δαπάνες. Πώς και σε ποιο βαθμό μπορείτε να διεκδικήσετε τα έξοδα μετακόμισης στη φορολογική σας δήλωση εξαρτάται από τον λόγο της αλλαγής κατοικίας.

Οι δαπάνες για μια μετακίνηση για επαγγελματικούς λόγους εκπίπτουν πλήρως ως δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα. Τα αναγνωρισμένα έξοδα περιλαμβάνουν:

 • Το κόστος μετακίνησης της οικοσκευης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους συσκευασίας/αποσυσκευασίας.

 • Έξοδα ταξιδίου για την προετοιμασία της μετακίνησης

 • Εάν πρέπει να πληρώσετε διπλό ενοίκιο, αναγράψτε τα έξοδα ενοικίασης του νέου διαμερίσματος μέχρι την ημέρα που θα μετακομίσετε - από την ημέρα που θα μετακομίσετε, τα έξοδα του παλιού διαμερίσματος εκπίπτουν φορολογικά ως έξοδα μετακόμισης. Συνολικά, μπορείτε να διεκδικήσετε το διπλάσιο του ενοικίου για έξι μήνες το πολύ.

 • Κόστος προβολής και κόστος μεσίτη

 • Δαπάνες για τα σχολεια/φροντιστήρια των παιδιων λόγω της μετακόμισης. Το μέγιστο ποσό ανέρχεται σε €1.181 (από το δεύτερο τρίμηνο του 2022) ανά παιδί. Από το ποσό αυτό, το 50 τοις εκατό εκπίπτει.

Για άλλα έξοδα μετεγκατάστασης για τα οποία δεν υπάρχει απόδειξη, χρησιμοποιήστε το κατ' αποκοπήν επίδομα μετεγκατάστασης. Αυτό ανέρχεται σε €886 για τα δικαιούχα άτομα και €590 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο - σύζυγος, ή σύντροφος και παιδιά (από το 2ο τρίμηνο του 2022). Αν χρειάστηκε ήδη να μετακομίσετε για λόγους που σχετίζονται με την εργασία σας εντός των τελευταίων πέντε ετών, το κατ' αποκοπή ποσοστό αυξάνεται κατά 50%.

Σημείωση: Δεν μπορείτε να διεκδικήσετε το κατ' αποκοπή ποσοστό για μετακόμιση σε ή από δεύτερη κατοικία.

Εάν δεν υπάρχει επαγγελματικός λόγος για τη μετακίνηση, μπορεί να είναι δυνατή η έκπτωση των δαπανών ως ειδικών δαπανών ή έκτακτης επιβάρυνσης. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για αλλαγή κατοικίας λόγω αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης ή για λόγους υγείας.

Εάν δεν μπορείτε να επικαλεστείτε ούτε αυτούς τους λόγους, τουλάχιστον το μισθολογικό κόστος των μεταφορέων και των τεχνιτών μπορεί να αφαιρεθεί αναλογικά ως υπηρεσία που σχετίζεται με το νοικοκυριό.


(Οι πληροφορίες αυτές δεν συνιστούν φορολογικές συμβουλές)


Ποιο είναι το κόστος μετά τη μετακόμιση;


Δυστυχώς, μετά τη μετακόμιση θα εξακολουθείτε να έχετε μια σειρά από όχι ευκαταφρόνητα έξοδα. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα σημεία στον προγραμματισμο σας:

 • Συχνά το διαμέρισμα δεν είναι στη βέλτιστη κατάσταση μετά τη μετακόμιση. Η ανακαίνιση είναι επομένως μερικές φορές, αναπόφευκτη.

 • Έχετε εγκαταστήσει την ολοκαίνουργια εντοιχισμένη κουζίνα σας; Τότε να θυμάστε ότι θα πρέπει να πληρώσετε και για την απεγκατάσταση! (ή να ερθετε σε συμφωνια με τον επομενο ενοικιαστη να την αγορασει, εφοσον το επιθυμει).

 • Η Einwohnermeldeamt αναμένει την επανεγγραφή σας το συντομότερο δυνατό. Εδώ ισχύουν συνήθως πολύ σύντομες προθεσμίες. Αν είστε πολύ αργοί, θα πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο!


Συμβουλές: Πώς να συμπιέσετε το κόστος της μετακόμισης σας


Δυο έχετε παρατηρήσει: Το κόστος της γρήγορης μετακόμισης ανέρχεται σε δυσάρεστα ποσά. Ευτυχώς, έχετε στη διάθεσή σας μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να συμπιέσετε το κόστος της μετακόμισής σας. Παρουσιάζουμε τους πιο ελπιδοφόρους τρόπους!

 • Μετακομίζετε για επαγγελματικούς λόγους; Μπορείτε να αφαιρέσετε μέρος του κόστους από τους φόρους σας. Θυμηθείτε να δηλώσετε τα έξοδα μετακόμισης στην επόμενη φορολογική σας δήλωση!

 • Ακόμα και αν το προγραμμα σας ειναι φορτωμενο: Μην αναβάλλετε την επανεγγραφή σαςειτε στη Einwohnermeldeamt, ή στη GEZ, διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσετε υψηλά πρόστιμα.

 • Εάν δεν έχετε φροντίσει εκ των προτέρων για τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη μετακόμιση θα καταλήξετε στο ακριβό βασικό τιμολόγιο προμήθειας του τοπικού σας παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Μια άμεση αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να σας εξοικονομήσει εκατοντάδες ευρώ ετησίως!

 • Επίσης, θυμηθείτε να καταγγείλετε εγκαίρως το παλιό σας συμβόλαιο μισθωσης. Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε διπλο ενοίκιο για μερικούς μήνες λόγω της περιόδου ειδοποίησης του ιδιοκτητη - και αυτό είναι αρκετά ακριβό!

 • Αναθεστε τη μετακόμισή σας σε μια επαγγελματικής εταιρείας μετακόμισης; Ζητηστε προσφορες. Συγκρίνετε τις τιμές εκ των προτέρων και επιλεξτε την συμφερουσα για σας. Σύντομα θα διαπιστωσετε: Οι τιμές μεταξυ των εταιρειών μετακόμισης διαφέρουν σημαντικά!

Σαφεστατα ορισμένα έξοδα δεν μπορούν να αποφευχθούν, ωστόσο, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που παρουσιάζονται εδώ, θα διασφαλίσετε ότι η μετακόμισή σας δεν θα αποδειχθεί ακριβότερη από ό,τι χρειάζεται!


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Roadnae Productions

 

Follow me on Twitter. Check out my website.



Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

46 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page