top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Ραγδαια η αυξηση στις τιμες των ακινητων - ποσο κοστιζει η στεγαση σημερα;

Οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία φαίνεται να γνωρίζουν μόνο μία κατεύθυνση: προς τα πάνω!Η πανδημία Corona επιτάχυνε σημαντικά αυτή την εξέλιξη και πάλι το 2021: Η αύξηση των τιμών δεν επηρεάζει μόνο τις μητροπόλεις και τις ευρυτρες περιοχές τους, αλλά πλέον και πόλεις 'της δεύτερης βαθμίδας'.


Ακριβοτερες οι Μητροπολεις


Η πιο ακριβή πόλη της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι το Μόναχο. Η μέση τιμή για τα υφιστάμενα διαμερίσματα το 2021 ήταν €9.732 ανά τ.μ. Η δεύτερη πιο ακριβή μεγάλη πόλη είναι η Φρανκφούρτη, όπου η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν €6.586. Στην κατάταξη των λεγόμενων Big Seven, των επτά μεγαλύτερων γερμανικών μητροπόλεων, το Αμβούργο βρίσκεται στην τρίτη θέση με €6.489 ανά τ.μ., μπροστά από το Βερολίνο με €5.528. Η Κολωνία είναι η συγκριτικά φθηνότερη μητροπολιτική πόλη οπου και εδώ οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά το 2021. Παρ' όλα αυτά, το τετραγωνικό μέτρο εκεί κόστιζε μόνο το μισό απ' ό,τι στο Μόναχο.


Πρόβλεψη τιμών "Big Seven" για τις 7 μεγαλύτερες πόλεις: Τα οικιστικά ακίνητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν την αξία τους σε ορισμένες περιπτώσεις έως το 2035

Σχεδόν στις μισές από τις 401 γερμανικές περιφέρειες και ανεξάρτητες πόλεις, η αξία των ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2035. Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις ιδίως για τη νότια Γερμανία, το Αμβούργο, το Βερολίνο και την περιοχή Weser-Ems.

Πρόβλεψη: Εξέλιξη των τιμών στις "μεγάλες επτά" 2021-2035 Μέση πραγματική αύξηση των τιμών ανά έτος σε ποσοστό επί τοις εκατό.


Rang Πολη Ταση τιμων σε % Τιμη ανα τμ για το 2021*

1. München 2,19 9.731,59

2. Frankfurt am Main 1,59 6.583,11

3. Köln 1,35 4.897,50

4. Stuttgart 1,31 5.344,61

5. Berlin 1,01 5.527,53

6. Düsseldorf 0,93 5.361,27

7. Hamburg 0,65 6.488,89


* Οι τιμες ανα τμ ειναι σε Ευρω

Πηγη: VALUE AG (empirica-systeme Marktdatenbank), Statistisches Bundesamt, Berechnungen HWWI

Οι μητροπόλεις και οι ευρυτερες περιοχές τους παραμένουν ελκυστικές κι αυτό οφείλεται στην συνεχιζομενη αύξηση του πληθυσμού κατά περισσότερο από πέντε τοις εκατό στις μεγάλες πόλεις, στις γύρω περιοχές των Big Seven και σε πολλές περιοχές της Βαυαρίας. Εκτός από τη δημογραφική εξέλιξη, η ανοδη τάση των εισοδηματων θα οδηγήσει επίσης σε μεγαλυτερη ανοδο στις τιμές αγοράς. Στις κεντρικές τοποθεσίες, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά σε πολλά σημεία, γεγονός που θα προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των τιμών.


Ωστόσο, για ένα μεγάλο μέρος των περιφερειών η έκρηξη των τιμών έχει φτάσει στο τέλος της. Ειδικότερα στη δυτική κεντρική Γερμανία, οι τιμές αγοράς θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο. Για μεγάλα τμήματα της ανατολικής Γερμανίας - με εξαίρεση το Βερολίνο, το Πότσνταμ, τη Λειψία, την Ιένα, την Ερφούρτη και τη Βαϊμάρη - οι τιμές αγοράς ακινήτων αναμένεται να μειωθούν.


Περισσοτερες επιλογες πολεων ως εναλλακτικες λυσεις


Λογω της προσφατης πανδημιας η κατ' οίκον εργασια, η οποία ισχύει εδώ και δύο χρόνια, έχει προφανώς κάνει πολλούς ανθρώπους να σκέφτονται να μετακομίσουν από την πόλη στην ύπαιθρο. Παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών, οι άνθρωποι με μέσο εισόδημα είναι πιο πιθανό να μπορούν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα με γραφείο και κήπο, καθως αντιστοιχα ακίνητα, κατάλληλα για οικογένειες δεν υπάρχουν στις μητροπόλεις.


Τολμάτε να ονειρεύεστε να αποκτήσετε ένα σπίτι σε οικιστικα 'αδύναμες' περιοχές;


Οι πόλεις και οι περιοχές εκτός των μεγάλων αστικων κέντρων έρχονται έτσι στο επίκεντρο της προσοχής όσον αφορά τις τρέχουσες τιμές των ακινήτων. Καθως κατά κανόνα, αυτά τα οκοδομηματα διαθέτουν επίσης καλές υποδομές - αλλά και πάλι σε προσιτές τιμές. Ωστόσο, θα πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά για να δείτε αν οι εγκαταστάσεις και η τοποθεσία αντικατοπτρίζουν τις απαιτησεις σας σε συνδυασμο με την προσφερόμενη τιμή.


Από την άλλη πλευρά, οι αξίες των ακινήτων απειλούνται σε διαρθρωτικά αδύναμες περιοχές με μειούμενο πληθυσμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πολλές περιοχές στα ανατολικά Ομοσπονδα κρατίδια οπως η Σαξονία-Άνχαλτ, η Θουριγγία, η Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Εδώ, αναμένεται σημαντική συρρίκνωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. Επισης, ενα επιπλέον, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού εναι η ταχεια γηρανση του πληθυσμου.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo byTembela Bohle

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

35 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page