top of page
 • AutorenbildNikos Pepelidis

Το ακίνητο διακοπών ως επένδυση - ποιο παραγοντες είναι σημαντικοι; - Ποια επιλογή είναι ελκυστικη;

Το παραλιακό σπίτι στην Κρήτη ή ένα διαμέρισμα διακοπών στο βουνό - όσοι αγόρασαν ένα ακίνητο για διακοπές στο παρελθόν είχαν συνήθως τα δικά τους σχέδια διακοπών στο μυαλό τους.Οποιαδηποτε σκεψη και σχεδια διακοπων ειχατε στο παρελθόν στο μυαλό σας, έχει αλλάξει ριζικά. Τα χαμηλά επιτόκια και οι καλές ευκαιρίες απόδοσης έχουν κάνει τα ακίνητα διακοπών ελκυστική ως επένδυση κεφαλαίου. Η ενοικίαση εξοχικών διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών αποδίδει – αν λάβετε σημαντικά σημεία όπως π.χ. την τοποθεσία. Παρακατω περιγραφουμε τι κάνει ένα εξοχικό ακίνητο μια ελκυστικη, πιθανή κερδοφόρα επένδυση.


Κερδίστε χρήματα με ενοικιάσεις - εξοχική κατοικία ως επένδυση κεφαλαίου


Μετα την επιτυχία της Airbnb, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: μπορείτε να κερδίσετε χρήματα ακομη κι απο το μικρότερο δωμάτιο. Ως εκ τούτου, ορισμένα ακίνητα διακοπών είναι κατάλληλα ως επενδύσεις κεφαλαίου. Αλλά το αν η επένδυσή σας φέρει πραγματικά την επιθυμητή απόδοση εξαρτάται από πολλά κριτήρια. Ένα βασικό σημείο εδώ είναι η πληρότητα: Οι ειδικοί από το Deutscher Maklerbund υπολογιζουν ότι ένα ακίνητο διακοπών είναι αυτοχρηματοδοτούμενο εάν ενοικιάζεται για τουλάχιστον 17 εβδομάδες το χρόνο. Κάθε επιπλέον εβδομάδα με επισκέπτες που πληρώνουν εξασφαλίζει κέρδος.

Υποδειξη:

Μην επιλέγετε εξοχικά ακίνητα με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις, αλλά με βάση τη δυνατότητα ενοικίασής τους.

Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία - εξοχική κατοικία ως επένδυση


Προκειμένου ένα εξοχικό ακίνητο να είναι κερδοφόρο ως επένδυση κεφαλαίου, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επισκέπτες των διακοπών με ιδιαιτερη προσοχη στα ακόλουθα σημεία τα οποια είναι σημαντικά:

 • Τα ακίνητα διακοπών σε δημοφιλείς περιοχές διακοπών έχουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση και συχνά κατοικούνται ακόμη και εκτός εποχής.

 • Η επένδυση σε ένα ακίνητο στην πρώτη σειρά αποδίδει παντοτε καρπούς.

 • Ακινητα που δεν απέχουν περισσότερο από 900 μέτρα από τη θάλασσα και κερδίζουν πόντους απο τη θέα στο νερό προσελκύουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.

 • Ο εξοπλισμός υψηλής ποιότητας και τα πρόσθετα, όπως η σάουνα ή το υδρομασάζ προσελκύουν μαγικά τους επισκέπτες των διακοπών.

 • Η τάση είναι προς μεγαλύτερα ακίνητα διακοπών με δύο θέσεις στάθμευσης, τέσσερα έως έξι υπνοδωμάτια. Αυτά τα σπίτια είναι σε ζήτηση στην υψηλή και χαμηλή σεζόν.

Η τοποθεσια του ιδανικου ακινητου διακοπών ως επένδυση κεφαλαίου εξαρτάται επίσης από το πορτοφόλι σας. Μπορείτε να πάρετε τα υψηλότερα ενοίκια πχ στο νησί Sylt. Ωστόσο, οι τιμές αγοράς εκει είναι αστρονομικά υψηλές. Οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες στα βουνά ή σε περιοχές αναψυχής στην κεντρικη Γερμανία. Η Βαλτική Θάλασσα προσφέρει επί του παρόντος καλή σχέση ποιότητας/τιμής, αλλά οι τιμές αγοράς αυξάνονται επίσης κι εδώ.


Επιπλέον κόστη – υπολογίστε σωστά τις επενδύσεις


Πολλά φθηνά ακίνητα διακοπών απαιτούν ανακαίνιση μετά την αγορά. Οι διακοπές στη Γερμανία ή σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είναι δημοφιλείς, αλλά οι παραθεριστές έχουν υψηλές προσδοκίες όσον αφορά τις ανέσεις. Υπολογίστε αυτά τα κόστη ρεαλιστικά για να προσδιορίσετε εάν ένα ακίνητο διακοπών αποδίδει ως επένδυση κεφαλαίου. Επιπλέον, αναμένεται μεγαλύτερη φθορά για ενοικιαζόμενα σπίτια και διαμερίσματα λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων επισκεπτών. Ο εξοπλισμος, τα δαπεδα, οι κουρτίνες και τα υπόλοιπα έπιπλα πρέπει να αντικαθίστανται πιο συχνά. Μια εξοχική κατοικία μπορει να σας αποφερει ενα "καλο" εισόδημα - αλλά πρέπει να επανεπενδύσετε τουλάχιστον ένα μέρος του.

Λάβετε υπόψη ότι οι νόμοι που διέπουν την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό διαφέρουν σημαντικά από τους γερμανικούς κανονισμούς, π.χ. στη Γαλλία, δεν απαιτειται παρουσια συμβολαιογράφου για την αγορα κατοικιας καθως η υπογραφή βάσει της σύμβασης είναι επαρκής. Αντιθετα πχ στην Ελλαδα απαιτουνται πολλα περισσοτερα.

Συμβουλή:

Λάβετε υπόψη ότι τα έξοδα για το δάνειο καθώς και τα παρεπόμενα έξοδα, την ασφάλιση και τους φόρους που "τρεχουν" επίσης ακομη κι όταν το ακίνητο είναι άδειο. Εδώ μπορείτε να μάθετε ποιο πρόσθετο κόστος αγοράς πρέπει να υπολογίσετε.

Εμπορεύστε ενεργά τα ακίνητα διακοπών


Μια εξοχική κατοικία δεν ενοικιάζεται απο μόνη της. Πρέπει να καταβάλετε ενεργή προσπάθεια για την προβολη του προς μισθωση παραθεριστικου ακινήτου - αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η εξοχική σας κατοικία παραμένει μια κερδοφόρα επένδυση. Πολλα websites, τουριστικοι πίνακες αλλα και οι αγγελίες φέρνουν επισκέπτες στο σπίτι. Μην υποτιμάτε την τακτική προσπάθεια που απαιτείται. Οι φωτογραφίες και τα προφίλ πρέπει να ενημερώνονται τακτικά. Θα πρέπει να απαντατε στα ερωτήματα από τα ενδιαφερόμενα μέρη αμέσως, ώστε οι παραθεριστές να μην αποφασίσουν για άλλο ακίνητο. Φυσικά, τα ακίνητα διακοπών στη σωστή τοποθεσία και εγκαταστάσεις προσφέρουν τις καλύτερες πιθανότητες για υψηλή απόδοση, αλλά τον όγκο της εργασίας που απαιτείται δεν πρέπει να τον υποτιμάται.


Ακίνητα διακοπών ως επένδυση κεφαλαίου - πάροχοι υπηρεσιών προμήθειας


Δεν μένουν όλοι κοντά στο εξοχικό τους ωστε να μπορούν να φροντίσουν οι ίδιοι για τους επισκέπτες. Θα πρεπει να βρείτε παρόχους υπηρεσιών οι οποιοι αντιστοιχα θα φροντίζουν το ακίνητο σας καθολη τη διαρκεια της τουριστικης περιοδου. Εσεις θα καθορισετε το είδος και το εύρος των παρεχομενων υπηρεσιων. Μεταξύ άλλων προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Μάρκετινγκ και ενοικίαση

 • Υποδοχή των καλεσμένων

 • Καθαρισμός

 • Υπηρεσία επιστάτη

 • Συντήρηση κήπου

 • Προετοιμασια για λειτουργια, παρακολούθηση και φροντιδα των εργασιών επισκευής και ανακαίνισης

Σαφως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια τέτοια υπηρεσία συνεπάγεται αντίστοιχο κόστος. Καθως δεν μπορούν όλα αυτά τα έξοδα να αντισταθμιστούν με υψηλότερη τιμή ενοικίασης, πρεπει να σκεφτείτε προσεκτικά ποιες υπηρεσίες μπορείτε να αναθέσετε σε τρίτους και ποιες εργασίες μπορείτε να αναλάβετε.


Μια εξοχική κατοικία ως επένδυση είναι μια μεγάλη επένδυση. Απαιτειται χρόνος για να παρετε μια απόφαση. Ακόμα κι αν τα επιτόκια και οι τιμές των ακινήτων μπορεί να είναι φθηνά, μην αφήσετε αμφίβολους παρόχους να σας πιέσουν να υπογράψετε. Σκεφτείτε προσεκτικά εάν τα ακίνητα διακοπών είναι η κατάλληλη επένδυση για εσάς και αφήστε μας να σας συμβουλεύσουμε. Βρισκομαι πάντα δίπλα σας με συμβουλές και υποδειξεις.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Julia Volk

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

38 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page