top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

#7 λογοι για να επενδύσετε σε ακίνητα - Γιατί στη Γερμανία;

Η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να είναι ασφαλής και επικερδής σε μια χώρα όπως η Γερμανία, ιδίως με το εξαιρετικό σημερινό περιβάλλον της αγοράς.Η επένδυση σε ακίνητα στη Γερμανία μπορεί να είναι μία από τις ασφαλέστερες μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η Γερμανία διαθέτει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο με σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο επένδυσης σε ακίνητα στη Γερμανία.


#1: Η ζήτηση ακινήτων υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά στις αστικές περιοχές


Αν έχετε προσπαθήσει ποτέ να βρείτε ένα μέρος για να ζήσετε στη Γερμανία, ξέρετε τι εννοώ. Όταν μετακόμισα για πρώτη φορά στη Γερμανία, έψαχνα απεγνωσμένα να βρω ένα διαμέρισμα. Ποτέ δεν περίμενα ότι ήταν τόσο "αναθεματισμένα" δύσκολο να προσπαθήσεις απλώς να βρεις ένα μέρος για να ζήσεις. Ακόμα θυμάμαι ότι είδα μια κοπέλα να κλαίει σε έναν ξενώνα καθώς δεν μπορούσε να βρει διαμέρισμα και το πανεπιστήμιο της ξεκινούσε. Μετακόμισα 2 φορές μέσα σε ένα χρόνο και τελικά εγκαταστάθηκα επιτελους σε διαμερισμα φιλου μου που εφυγε απο το Μοναχο.


Το κυνήγι διαμερίσματος είναι σχεδόν τόσο δύσκολο όσο το κυνήγι εργασίας. Δεν είναι ασυνήθιστο, οι περισσοτεροι απο εσας το εχετε ήδη βιωσει, οσοι κάνουν αίτηση για ένα διαμέρισμα να περνούν από μια διαδικασία "ομαδικής συνέντευξης", όπου μια ομάδα δέκα ή και εικοσι ατόμων προσκλήθηκε για μια κοινή προβολή διαμερίσματος καθως το "κυνήγι" διαμερίσματος είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό στις μεγάλες πόλεις. Μπορεί να παλεύετε με 70 άλλους ανθρώπους για να πάρετε ένα διαμέρισμα. Γνωρίσα επίσης ανθρώπους που εφέρναν μαζι τα επίσημα βιογραφικά τους σημειώματα στη "συνέντευξη διαμερίσματος"!


Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι λίγο κάτω από 50% στη Γερμανία.


Είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε διαμερίσματα. Και η ταχύτητα κατασκευής ακινήτων δεν προλαβαίνει να αναπληρωσει την αγορα. Το ζήτημα της υπερβολικης ζητησης υπάρχει εδώ και χρόνια, πραγμα που καθιστά την αγορά ακινήτων στη Γερμανία μια καλή επένδυση τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επενδυτές.


#2: Αύξηση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις


Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 24% τα επόμενα 30 χρόνια.


Περισσότεροι άνθρωποι σημαίνουν μεγαλύτερη ανάγκη για κατοικίες.


Η αύξηση του πληθυσμού προβλεπεται ιδιαίτερα έντονη στις μεγάλες πόλεις κι ενας από τους λόγους είναι η συνεχής εισροή μεταναστών. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που μεταναστεύουν στη Γερμανία. Εξάλλου, λόγω της ισχυρής οικονομίας και του υψηλού της βιοτικού επιπέδου, πολλοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο θέλουν να μετακομίσουν στη Γερμανία με τους περισσοτερους από αυτούς να μετακομίζουν στις μεγάλες πόλεις καθως εκει βρισκονται και οι περισσότερες ευκαιρίες εργασίας.


Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ζήτηση ακινήτων πιθανότατα θα αυξηθεί. Η επένδυση σε ακίνητα στη Γερμανία μπορεί να γινει ελκυστική, διοτι οι ενοικιαστές μπορουν να βρεθουν ευκολοτερα.


#3: Τα ακίνητα έχουν εσωτερική αξία


Σε σύγκριση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως για παραδειγμα οι μετοχές, τα ακίνητα είναι υλικά περιουσιακά στοιχεία με εγγενή αξία. Αυτό μπορεί να σας δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με άλλους τύπους επενδύσεων. Είναι πολύ πιθανό να λάβετε κάποια περισσοτερα χρήματα όταν πουλήσετε το ακίνητό σας.


#4: Προστασία από τον πληθωρισμό


Είναι δυνατόν να αυξήσετε το ενοίκιο σας για να αντισταθμίσετε τον πληθωρισμό στο μέλλον. Υπάρχει επίσης ο ορος κλιμακωτό ενοίκιο "Staffelmiete", συμφωνα με τον οποιο μπορείτε να ορίσετε στο μισθωτήριο συμβόλαιό σας ότι το μίσθωμα θα αυξάνεται σταδιακά, πχ με αύξηση 3% κάθε χρόνο.


#5: Οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων αυξάνονται στη Γερμανία


Οι τιμές των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας αυξάνονται "τρελά" τα τελευταία χρόνια. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: αν αγοράσατε ενα σπίτι πχ κοντά στο Μόναχο για περίπου 500.000 ευρώ πριν από 5-6 χρόνια. Σημερα ένα παρόμοιο, αντιστοιχα με το δικο σας, σπίτι στην ίδια περιοχή, πωλείται για 800.000 ευρώ!

Στην πραγματικότητα, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ραγδαία σε μεγάλες πόλεις όπως το Μόναχο, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο κλπ. Όχι μόνο η τιμή των ακινήτων αλλά και η τιμή των ενοικίων αυξάνεται συνεχώς. Ακόμη και η οικονομική κρίση το 2008, ή η πανδημία το 2020 δεν προκάλεσαν την κατάρρευση της τιμής των ακινήτων στη Γερμανία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ιστοσελιδα drklein.de, η τιμή ενός διαμερίσματος στο Βερολίνο αυξήθηκε κατά 13,6% και η τιμή ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 14,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Τι γίνεται με την απόδοση των ενοικίων;

Λόγω της υψηλής τιμής των ακινήτων, η απόδοση των ενοικίων σας μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή (περίπου 2-3% ετησίως). Ωστόσο, η επένδυση σε ακίνητα στη Γερμανία μπορεί να εξακολουθεί να είναι πολύ ελκυστική, ιδίως μακροπρόθεσμα, καθώς το κεφαλαιακό κέρδος μπορεί να είναι υψηλό και μπορείτε να πουλήσετε το ακίνητό σας εύκολα υπό την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Η συνεχής αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων και η αύξηση των επιπέδων των ενοικίων παρέχουν ένα πολύ σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις σε ακίνητα στη Γερμανία.

Πρόκειται για φούσκα;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανια αποτελουν "φούσκα" η οποια και θα ξεφουσκωσει σύντομα. Κατά τη γνώμη μου, αν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τη γερμανική οικονομία ή μια απότομη αύξηση του επιτοκίου, είναι απίθανο οι τιμες των ακινήτων να πέσουν μακροπρόθεσμα λόγω της υψηλής αλλα και της σταθερής ζήτησης. Εάν κρατήσετε το ακίνητό σας μακροπρόθεσμα, η τιμή του πιθανότατα θα αυξηθεί.


#6: Θετικό πολιτικό περιβάλλον


Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται την επείγουσα ανάγκη για την κατασκευή περισσότερων κατοικιών και η κυβέρνηση έχει επενδύσει αρκετα δισεκατομμύρια για την κατασκευή περισσότερων κατοικιών. Η μεγάλη έλλειψη ακινήτων έχει γίνει πολιτική ανησυχία. Αυτή η αναγνώριση από τους πολιτικούς παρέχει έναν ακόμη καλό λόγο στους ιδιώτες επενδυτές για επενδύσεις σε ακίνητα στη Γερμανία.


#7: Φορολογικό πλεονέκτημα


Όταν χρηματοδοτείτε το επενδυτικό σας ακίνητο με ενυπόθηκο δάνειο, οι τόκοι του δανείου σας εκπίπτουν φορολογικά. Εκτός αυτού, μπορείτε να διεκδικήσετε το 2% της αξίας του ακινήτου σας ως απόσβεση ετησίως για 50 χρόνια. Το καλύτερο είναι ότι αν πουλήσετε το ακίνητό σας μετά από 10 χρόνια, δεν χρειάζεται να πληρώσετε φόρο κεφαλαίου για το κέρδος σας!


Σε περίπτωση που τα παιδιά σας κληρονομήσουν το ακίνητο από εσάς, τα παιδιά σας θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς μόνο αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ (ή τα 500.000 ευρώ αν το κληρονομήσει ο σύζυγός σας). Γεγονος που αποτελει ένα ακόμη πλεονέκτημα για επενδύσεις σε ακίνητα στη Γερμανία.


Συμβουλή:

Φυσικα, παντοτε θα πρεπει να λαμβανετε τη συμβουλή ενός φορολογικού συμβούλου. Δεν είμαι χρηματοοικονομικός σύμβουλος και δεν μπορώ να σας δώσω καμία επενδυτική συμβουλή! Οι επενδύσεις σε ακίνητα είναι επικίνδυνες καθως οι τιμες των ακινητων είναι απρόβλεπτες οπως σε καθε μορφη επενδυσης. Η ιστορική τιμή δεν αποτελει ενδεικτική τιμη της καθε μελλοντικής τιμής. Τα παραπανω αποτελουν απλώς την προσωπική μου γνώμη και δεν αποτελουν επενδυτική σύσταση. Το παρον το διαβαζετε με δική σας ευθύνη.

Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Mikhail Nilov

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

67 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page