top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Iδιοκτησία κατοικίας? Δεν ειναι αυτο που νομιζεται.

Η ιδιοκατοίκηση θεωρείται συχνά από τους απλούς ως ενιαία δαπάνη, δηλαδή η τιμή αγοράς του ακινήτου. Είναι εύκολο να ξεχάσετε μερικά από τα έξοδα κατά τον προϋπολογισμό σας.Αναλύουμε πραγματικά την κατάσταση, η ιδιοκτησία κατοικίας αποτελείται από πολλά έξοδα τα οποια είναι εύκολο να ξεχάσετε μερικά κατά τον προϋπολογισμό σας. Επομένως, σε αυτό το άρθρο ετοιμάσαμε μια λίστα για να σας υπενθυμισουμε να προσεξετε μερικά από τα έξοδα που προκύπτουν συνήθως σε τέτοια σενάρια.


Τιμή αγοράς


Αυτό είναι το πιο προφανές κόστος που σχετίζεται με την επένδυση σε ακίνητα. Επομένως, αν αγοράσουμε ένα σπίτι πχ. €100.000, πιστεύουμε ότι έχουμε επενδύσει μόνο αυτό το ποσό. Όταν μας ρωτούν, "Πόσο το αγόρασες;" δίνουμε ως απάντηση το παραπάνω ποσο, όπως θα δουμε παρακατω η άποψη του λαϊκού ότι €100.000 είναι το πλήρες κόστος του ακινήτου είναι συνήθως εσφαλμένη.


Αρχικά υπάρχουν κόστη συναλλαγής που σχετίζονται με την αγορά. Το κόστος συναλλαγής περιλαμβάνει το ποσο της μεσιτείας που καταβλήθηκε, τις προμήθειες διεκπεραίωσης που καταβάλλονται στην τράπεζα για τη διεκπεραίωση του στεγαστικού δανείου, τις αμοιβες τριτων πχ δικηγορων, κλπ καθώς και τις νομικές επιβαρύνσεις που εισπράττονται από την κυβέρνηση για την εγγραφή του ακινήτου στο όνομα του νέου αγοραστή. Οι νεοι αγοραστές έχουν την τάση να υποτιμούν αυτά τα έξοδα. Αυτα τα εξοδα μπορούν γρήγορα να ανεβασουν μεταξύ 7% και 10% την αξία του ακινήτου. Έτσι, ακόμα κι αν η αρχικη τιμή του ακινήτου είναι €100.000, η πραγματική τιμή που θα πληρώσει ο αγοραστής θα είναι τουλάχιστον €110.000!.


Τοκοι


Τα περισσότερα ακίνητα που αγοράζονται σήμερα, αγοράζονται με δανεικά χρήματα. Η υποθήκη είναι ο νέος κανόνας! Οι άνθρωποι που αγοράζουν ακίνητα με μετρητά είναι σχεδόν ανήκουστοι σήμερα. Αρα, κάθε φορά που υπάρχει υποθήκη, υπάρχουν πληρωμές στεγαστικών δανείων οπου αυτες οι πληρωμές υποθηκών περιλαμβάνουν επίσης ένα στοιχείο τόκου.


Το πρόγραμμα απόσβεσης οποιασδήποτε υποθήκης είναι τέτοιο ώστε οι τράπεζες να εισπράττουν πρώτα όλους τους τόκους και στη συνέχεια να εισπράττουν το υπόλοιπο του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία πληρωμή σας είναι €1.000, τότε τους πρώτους μήνες €900 θα πάνε για τους τόκους! Μάλιστα, τα πρώτα 5 χρόνια εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου, οι δανειολήπτες εξυπηρετούν μόνο τους τόκους! Ενα πολύ μικρό ποσοστο απο το κεφάλαιο μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επομένως, αν ολα αυτά τα έξοδα κεφαλαιοποιηθούν, δηλαδή προστεθούν στην αξία του ακινήτου, τότε η αξία των €100.000 υπερβαίνει κατά πολύ τα €100.000.


Ευκαιριακο κερδος


Εκτός από τους καταβληθέντες τόκους, που είναι έξοδο από την τσέπη των αγοραστων, υπάρχει και πλασματικός τόκος σε περίπτωση επένδυσης σε ακίνητα. Οι περισσότερες επενδύσεις σε ακίνητα απαιτούν από τον αγοραστή να καταβάλει προκαταβολή για το ακίνητο. Συνηθως αυτή η προκαταβολή είναι κοντά στο 20% έως 25% της αξίας του ακινήτου. Έτσι, για ένα σπιτι αξιας €100.000, ο αγοραστης θα πρέπει να καταβαλλει μια προκαταβολή €20.000. Βεβαια εδω τωρα υπάρχει και το "ευκαιριακο κερδος" που προκυπτει, τι σημαινει αυτο? Οτι αν αυτά τα χρήματα δεν καταβαλλονταν για την προκαταβολή, τότε θα επεφεραν τόκοι απο την επενδυση τους σε μια επενδυση η αλλο τραπεζικο προιιον, ωστόσο, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται για την προκαταβολή, δεν κερδίζετε κανέναν τόκο!


Επομένως, το ποσό των πλασματικών τόκων που χάθηκαν θα πρέπει επίσης να προστεθεί στην αρχικη αξία του ακινήτου, δηλαδή στα €100.000 που ο αγοραστής αρχικά θεώρησε ότι ήταν η συνολική επένδυσή του στο ακίνητο.


Ασφαλιση


Οι περισσότεροι ενυπόθηκοι δανειστές απαιτούν από τον αγοραστή να έχει ασφάλεια για το νεο του ακίνητο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί ή ακραια καιρικα φαινομενα, η ιδιοκτησία θα μπορούσε να καταστραφεί, με αποτελεσμα, ο δανειολήπτης απλώς θα σταματήσει να κάνει πληρωμές προς το ακίνητο. Επομένως, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, οι δανειστές επιμένουν στην ασφάλιση.


Εκτός από την ασφάλιση που καλύπτει την αξία του σπιτιού, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού επιλέγουν την ασφάλιση και για το περιεχόμενο του σπιτιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξοδεύουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την μετασκευή και διακοσμηση εσωτερικών χώρων και πρέπει να διασφαλίσουν με εναν τροπο οτι η επένδυσή τους προστατεύεται σε περίπτωση απρόβλεπτου σεναρίου. Αυτό επίσης προσθέτει στο κόστος της ιδιοκτησίας του ακινήτου.


Φόροι ακινητης περιουσιας και ιδιοκτησίας


Όταν αγοράζουμε ακίνητα, συμφωνούμε και εχουμε μια ροή πληρωμών προς το κρατος κάθε χρόνο μέχρι το διηνεκές! Αυτές οι πληρωμές ονομάζονται φόροι ιδιοκτησίας και σχεδόν κάθε κυβέρνηση στον κόσμο επιβάλλει αυτούς τους φόρους. Για άλλη μια φορά, αυτοί οι φόροι συμβάλλουν σημαντικά στο κόστος της ιδιοκτησίας κατοικίας. Επίσης, πρέπει να κατανοήσει κανείς ότι αυτά τα κόστη συχνά προσαρμόζονται σε αξία με την πάροδο του χρόνου, οπως αυξάνονται και με τον πληθωρισμό συχνά με τον ίδιο ρυθμό. Αρα ενα ακομη κοστος που πρεπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον προϋπολογισμό μας.


Συντηρηση


Τα ακίνητα σε όλο τον κόσμο παραδιδονται πλέον με ανέσεις. Οι κλειστές κοινότητες με πισίνες και διαδρομές για τζόκινγκ είναι πλεον συνηθισμένες. Η ιδέα είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους έναν τρόπο ζωής και όχι απλώς ένα σπίτι. Ωστόσο, αυτές οι ανέσεις απαιτούν πολλή συντήρηση, υπαλλήλους και εξοπλισμό για να φρουρούν τον χώρο και να τον διατηρούν καθαρό. Χρεώσεις επίσης που μετακυλουν στους αγοραστές σπιτιού ως μηνιαία δαπάνη. Αρα ακομη ενα ποσο το οποιο επίσης αυξάνει το κόστος της επένδυσης σε ένα ακίνητο. Συνεπως αλλο ενα κόστος που επιβαρύνει τον ανυποψίαστο αγοραστή και ως εκ τούτου πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το ίδιο.


Μικρες εκτακτες δαπανες


Επιπλεον υπάρχουν μικρές εκτακτες δαπάνες που σχετίζονται ειτε με τις μεταφορες υλικων, ειτε με παροχη βοηθητικών υπηρεσιών, κλπ. Κόστη που προστίθενται επίσης στο συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας σπιτιού. Η ιδιοκτησία κατοικίας είναι επομένως ένας πολύπλοκος λαβύρινθος πολλαπλών δαπανών. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην κατανόηση και τον προϋπολογισμό για αυτά τα κρυφά έξοδα, καθώς η παράλειψη αυτών των εξόδων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον προϋπολογισμό σας στο μέλλον.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by EMikhail Nilov

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

58 Ansichten0 Kommentare

ความคิดเห็น


bottom of page