top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Αγορά ακινητων - ο υποστηρικτικός ρόλος του συμβολαιογραφου στην αγορά τους.

Η αγορά ακινήτου είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Για να αποφευχθούν οι μετέπειτα διαφορές, ο νομοθέτης εισήγαγε για το σκοπό αυτό την παρουσια συμβολαιογράφου.Συμφωνα με τα παραπανω η αγορά ακινήτου είναι νομικά έγκυρη μόνο εάν επικυρωθεί από συμβολαιογράφο.


Ο συμβολαιογράφος εχει τα εξής καθηκοντα


Ο συμβολαιογράφος συντάσσει το κείμενο της σύμβασης αγοράς. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει υπόψη τις προδιαγραφές τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή γεγονος που δίνει και στα δύο μέρη τη βεβαιότητα ότι όλα είναι τυπικά σωστά. Κατά τη διαρκεια της συμβολαιογραφικής πραξης, ο συμβολαιογράφος πρέπει επίσης να εξηγήσει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που λαμβάνουν, ή αναλαμβάνουν με την υπογραφή τους στη σύμβαση και επίσης να επισημάνει τους πιθανούς κινδύνους που απορρεουν από τη σύναψη της σύμβασης.


Δεν είστε σίγουροι για την αγορά ακινήτου; Ρωτήστε τον συμβολαιογράφο!


Σημαντικό: Δεν είστε βέβαιοι ότι έχετε κατανοήσει σωστά ένα σημείο της σύμβασης; Pωτήστε το. Ειναι δικαίωμά σας. Επιπλέον, ο συμβολαιογράφος θα λάβει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την πώληση (πχ, άδειες ανάπλασης) και θα φροντίσει για τις σχετικές διατυπώσεις, όπως η συμβολαιογραφική επικύρωση της σύμβασης που υπογράφεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι επίσης αρμόδιος για τη λήψη της συγκατάθεσης του διαχειριστή και την ανάθεση της εξόφλησης τυχον παλαιων βαρων που φερει το ακινητο.

Ένα άλλο σημαντικό καθήκον του συμβολαιογράφου είναι να επιβλέπει τη μεταβίβαση της κυριότητας: διασφαλίζει ότι ο αγοραστής παραλαμβάνει πράγματι τυπικά το ακίνητο. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, τον λεγόμενο λογαριασμό μεσεγγύησης του συμβολαιογράφου, στον οποίο κατατίθεται το ποσό της αγοράς. Μόνο όταν το πλήρες τίμημα της αγοράς έχει εισπραχθεί στο λογαριασμό, ο συμβολαιογράφος φροντίζει για την μετεγγραφη του νέου ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο και μεταφέρει τα χρήματα στον πωλητή.


Ο συμβολαιογράφος δεν αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα κατά την αγορά κατοικίας


Δεδομένου ότι ο συμβολαιογράφος - σε αντίθεση με τον δικηγόρο - είναι κάτοχος δημόσιου αξιώματος, πρέπει να είναι αμερόληπτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα ούτε του πωλητή, αλλα, ούτε και του αγοραστή. Για το λόγο αυτό, ελέγχει τη σύμβαση αγοράς ως προς την τυπική νομική της ορθότητα - αλλά δεν κρίνει αν η σύμβαση είναι δίκαιη. Ακόμη και αν η τιμή αγοράς του φαίνεται υπερβολική ή αν λείπουν σημαντικά κατασκευαστικά έγγραφα που δεν είναι όμως καθοριστικά για την τυπική σύναψη της σύμβασης, δεν θα το επισημάνει γενικά.


Ποιος επιλέγει τον συμβολαιογράφο;


Καταρχας, η επιλογή του συμβολαιογράφου είναι ελεύθερη. Σύμφωνα με την εμπειρία του Verbandes Privater Bauherren, είναι σύνηθες ο αγοραστής να επιλέγει τον συμβολαιογράφο. Η μηχανή αναζήτησης του Ομοσπονδιακού Συμβολαιογραφικού Επιμελητηρίου (Bundesnotarkammer) μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν συμβολαιογράφο. Σημειωση: ο συμβολαιογράφος πιστοποιεί αγορές μόνο εντός των γεωγραφικων οριων της επίσημης περιφέρειάς του.


Συμβολαιογραφικά τέλη κατά την αγορά ακινητου - πόσο θα κοστισουν;


Το ποσό της αμοιβής του συμβολαιογράφου για την αγορά κατοικίας δεν καθοριζεται αυθαίρετα, ορίζεται απο το νόμο περί δικαστικών και συμβολαιογραφικών τελών. Δεδομένου ότι οι συντελεστές τελών δεν είναι ομοιοι σε όλη τη Γερμανία, μη μπειτε στον κόπο να συγκρίνετε τις τιμές. Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσετε εξαρτάται από την τιμή αγοράς. Για τον προγραμματισμό σας, θα πρέπει να υποθέσετε ότι τα έξοδα κτηματολογίου και συμβολαιογράφου ανέρχονται σε δύο τοις εκατό της τιμής αγοράς.


Ποιος επιβαρυνεται με τα συμβολαιογραφικά τέλη;


Τα συμβολαιογραφικα τελη καθως και τα εξοδα μετεγγραφης του ακινητου στο κτηματολόγιο βαρύνουν τον αγοραστή.


Παραδειγμα του υπολογισμου του κοστους συμβολαιογραφικων τελων


Σύμφωνα με το παράδειγμα υπολογισμού του Ομοσπονδιακού Συμβολαιογραφικού Επιμελητηρίου (Bundesnotarkammer), τα ακόλουθα συμβολαιογραφικά έξοδα θα προκύψουν για την αγορά ενός ακινήτου - για παράδειγμα μιας πολυκατοικίας - στην τιμή των €160.000,00:

  • Σύνταξη και επικύρωση της σύμβασης καθώς και νομικές συμβουλές: €762,00

  • Εκτέλεση (λήψη και σύνταξη των εγκρίσεων καθώς και των εγκρίσεων διαγραφής): €190,50

  • Εποπτεία (παρακολούθηση της καταβολής του τιμήματος αγοράς και της μεταβίβασης της κυριότητας): €190,50

  • Ταχυδρομικά τέλη, τηλεπικοινωνίες, έξοδα γραφείου: περίπου €30,00

Συνολικά, τα τέλη ανέρχονται στις €1.173,00. Στον υπολογισμο δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 19% για τις υπηρεσίες του συμβολαιογράφου, τα τέλη για τον καταπιστευματικό λογαριασμό του συμβολαιογράφου (περίπου €380,00) και τα έξοδα του κτηματολογίου.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Pixabay

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 12ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου απο την Postbank Immobilien GmbH βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

79 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page