top of page
  • AutorenbildNikos Pepelidis

Μπορω να διαγραψω μια αρνητικη καταχωρηση απο τη SCHUFA*? - ακολουθηστε τα βηματα.

Ειναι αρκετα σημαντικο να ελέγχετε τακτικά τις καταχωρησεις στη SCHUFA και να διαγράφετε τις αδικαιολόγητα εγγεγραμμενες. Μια διαγραφή μπορεί συνήθως να επιτευχθεί γρήγορα και εύκολα, εφόσον φυσικα, πληροιτε τις προϋποθέσεις.*Η Schufa Holding AG είναι ένα γερμανικό ιδιωτικό πιστωτικό γραφείο που υποστηρίζεται από πιστωτες. Έχει την έδρα της στο Βισμπάντεν, την πρωτεύουσα της Έσσης της Γερμανίας. Σκοπός της Schufa είναι να προστατεύει τους πελάτες της από πιστωτικούς κινδύνους αξιολογωντας την φερεγγυότητα των αντισυμβαλλομένων τους μεσω παροχης των δεδομενων τους. Προσφέρει επίσης προστασία της εμπορικης πιστης από την αφερεγγυότητα και την ανακολουθια των αντισυμβαλλομενων στους δανειολήπτες. Κατι αντιστοιχο με την Τειρεσιας ΑΕ στην Ελλαδα.


Μια αρνητικη καταχωρηση στη SCHUFA δεν αποτελει μονο εμπόδιο στα σχεδια σας αλλα εχει και συνέπειες. Αν η πιστοληπτική σας ικανότητα δεν είναι καλή, μπορεί να απορριφθεί η αιτηση σας - πχ για ενα δάνειο από την τράπεζα ή μια αίτηση σας για να νοικιασετε ενα διαμέρισμα. Για το λόγο αυτό, έχει νόημα να ελέγχετε τακτικά τις καταχωρίσεις στη SCHUFA ωστε να προλαβετε και να και να διαγράφετε τις τυχον αδικαιολόγητες. Η πραξη της διαγραφής γινεται γρήγορα και εύκολα αρκει να ενεργησετε σωστά.


Αρνητική καταχώρηση SCHUFA - παραδείγματα με μετενέργειες;


Τι σημαίνει στην πραγματικότητα SCHUFA; Ο όρος σημαίνει Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung. Ο πιστωτικός οργανισμός συλλέγει δεδομένα σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτων στη Γερμανία και τα χρησιμοποιεί για τη δημιουργία ενός πινακα πιστωτικης βαθμολογιας. Αυτό προσδιδει ένα σημαντικο πλεονέκτημα για τους καταναλωτές, οπως μεσω της βαθμολογίας σας αποκτα ο δανειστής σας την ασφάλεια που χρειάζεται για να σας δανείσει χρήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές εγγραφές στην έκθεση SCHUFA έχουν συχνά επιπτώσεις, καθως μειώνουν την πιστοληπτική σας ικανότητα, δηλ. οσο χαμηλότερη είναι η πιστωτικη σας βαθμολογια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αθέτησης και εκπληρωσης των ΧΟ υποχρεωσεων σας. Για παράδειγμα, να περιμένετε μια αρνητική καταχώρηση στη SCHUFA αν εχετε λαβει μια εκτελεστικη εντολη από το δικαστήριο ή αν έχετε παραβλέψει την εξοφληση ενος τιμολογιου και έχετε λάβει τουλάχιστον δύο υπενθυμίσεις. Καταρχας δεν πρεπει να ξεχναμε πως όλες οι εταιρείες που είναι συμβατικοί εταίροι της SCHUFA μπορούν να αναφέρουν αντιστοιχα προβλήματα εκπροθεσμων πληρωμών. Αναμεσα σ'αυτές περιλαμβάνονται οι προμηθευτές ενέργειας, οι τράπεζες, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, οι εταιρείες ταχυδρομικών παραγγελιών και οι εταιρείες στον τομέα της στέγασης.

Συμβουλή:

Οι ιδιώτες μπορούν να παραγγείλουν δωρεάν αντίγραφο των δεδομένων τους (σύμφωνα με το άρθρο 15 DS-GVO) από την SCHUFA, ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές προορίζονται μόνο για προσωπικη σας ενημερωση. Αν χρειάζεστε άμεση απόδειξη για τον ιδιοκτήτη ή τον εκμισθωτή, για παράδειγμα, η έκθεση πιστοληπτικής ικανότητας της SCHUFA είναι η σωστή επιλογή η οποια υπόκειται σε τέλος.

Πώς μπορώ να εκκαθαρίσω μια δυσμενη εγγραφη στη SCHUFA;


Οι αρνητικές εγγραφές στη SCHUFA αποτελούν εμπόδιο, γι' αυτό και συνιστάται γενικά η διαγραφή μιας αρνητικής εγγραφής στη SCHUFA. Η ουσία του θέματος, ωστόσο, είναι ότι η διαγραφή είναι δυνατή μόνο εάν η καταχώρηση είναι αποδεδειγμένα ψευδής, μη εξουσιοδοτημένη ή παρωχημενη.


Για μια καλή βαθμολογία στη SCHUFA, ειναι επομένως απαραίτητο να συμπεριφέρεστε σύμφωνα με τη σύμβαση. Με άλλα λόγια, να θυμάστε να πληρώνετε εγκαίρως τους λογαριασμούς και τις δόσεις σας και να τακτοποιείτε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας το συντομότερο δυνατό.


Αν διαπιστώσετε ότι καποια δεδομένα στην αναφορά της SCHUFA είναι εσφαλμένα ή λανθασμενα καταχωρημενα, ζητήστε τη διαγραφή τους. Αυτό μπορεί να είναι μια αδικαιολόγητη αρνητική καταχώρηση, πχ αν μια εταιρεία δεν σας έχει στείλει υπενθύμιση για έναν απλήρωτο λογαριασμό. Αναφέρετε το σφάλμα στη SCHUFA και ζητήστε από τον πιστωτή να διορθώσει την αρνητική εγγραφή στη SCHUFA.


Καλο να γνωριζετε:

Δεν είναι πάντα σαφές αν μια αρνητική εγγραφή είναι δικαιολογημένη ή όχι. Σε περίπτωση διαφωνίας, συνιστάται συνεπώς να επικοινωνήσετε με τον ανεξάρτητο διαμεσολαβητή της SCHUFA. Αυτός παρεμβαίνει ως ουδέτερος διαμεσολαβητής και σας υποστηρίζει αξιόπιστα στη διαλεύκανση της υπόθεσής σας.

#Βημα 1: Αίτηση δεδομένων SCHUFA


Παρακολουθήστε τα δεδομένα σας που σχετίζονται με την πίστωση. Μπορείτε να ζητήσετε ένα δωρεάν αντίγραφο των δεδομένων σας ή να παραγγείλετε μια πιστωτική έκθεση SCHUFA.


Προσοχή: Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν λεγόμενοι πάροχοι υπηρεσιών για την απόκτηση του αντιγράφου δεδομένων, το οποίο στην πραγματικότητα είναι δωρεάν. Αυτοί οι πάροχοι υπηρεσιών δεν είναι μόνο συχνά ακριβοί, η προσφορά είναι επίσης περιττή. Πηγαίνοντας απευθείας στη SCHUFA, μπορείτε να γλιτώσετε χρήματα και ταλαιπωρία σε περίπτωση αιτησης αντιγράφου δεδομένων.


#Βημα 2: Ελέγξτε τις αρνητικές καταχωρίσεις


Ελέγξτε τα δεδομένα που είναι κατεγραμμενα για εσάς ως προς την ακρίβειά τους. Παρεμπιπτόντως, ο προσεκτικός έλεγχος των αρνητικών καταχωρίσεων είναι ακόμη πιο σημαντικός αν θέλετε πχ να αγοράσετε ένα ακίνητο ή να υποβάλετε αίτηση για ένα μεγάλο δάνειο. Λάβετε υπόψη σας ότι η SCHUFA δέχεται μόνο τις αναφερόμενες εγγραφές - αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε αν έχετε πράγματι πληρώσει τους λογαριασμούς σας ή όχι.


#Βημα 3: Πληρώστε τις οφειλές σας


Πληρώστε τυχόν ανεξόφλητους λογαριασμούς, εφόσον έχουν καταγραφεί στη SCHUFA. Μόνο τότε είναι δυνατόν να διαγραφούν οι αρνητικές εγγραφές απο τη SCHUFA. Όταν το κάνετε αυτό, λάβετε επίσης υπόψη σας τις προθεσμίες διαγραφής.


#Βημα 4: Διαγράψτε μια αρνητική εγγραφή SCHUFA


Αν έχετε να κάνετε με μη εξουσιοδοτημένες εγγραφές, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πιστωτή και να ζητήσετε τη διαγραφή των δεδομένων. Αν παλι πρόκειται για ψευδή καταχώρηση, ζητήστε από τη SCHUFA να τη διαγράψει.


#Βημα 5: Ελέγξτε ξανα και ξανα τις πληροφορίες στην SCHUFA


Χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να επεξεργαστεί η SCHUFA το αίτημά σας για διαγραφή. Εάν υπάρχουν προβλήματα, επικοινωνήστε με τον διαμεσολαβητή ή ζητήστε νομική συμβουλή ως έσχατη λύση.

Διαγραφή SCHUFA με δείγμα επιστολής:

Παρακατω σας προσφερουμε ενα υπόδειγμα επιστολής το οποιο μπορειτε να το χρησιμοποιησετε ως οδηγός για τη διαγραφή μιας αρνητικής εγγραφής απο τη SCHUFA. Φυσικα, καθε αίτημα για τη διαγραφή εσφαλμένων δεδομένων ειναι διαφορετικο.

Sehr geehrte Damen und Herren,


meine SCHUFA-Auskunft enthält Informationen, die nicht korrekt sind und nicht dem tatsächlichen Sachverhalt entsprechen.


Detaillierte Erklärung des Fehlers:

Bitte nehmen Sie dazu auch Bezug auf die Nachweise (zum Beispiel Zahlungsbeleg/Melderegisterauskunft) im Anhang.

Ich fordere Sie aus diesem Grund dazu auf, die falschen Daten bis zum … (Bearbeitungszeit von ca. drei Wochen) zu löschen.

Bitte senden Sie mit nach Löschung des Eintrags eine aktualisierte SCHUFA-Auskunft nach Art. 15 DSGVO zu.


Mit freundlichen Grüßen.


Ποιες είναι οι προθεσμίες διαγραφής SCHUFA;


Το πότε μπορείτε να διαγράψετε μια καταχώρηση απο τη SCHUFA εξαρτάται από τον τύπο της καταχώρησης. Οι προθεσμίες διαγραφής ρυθμίζονται διαφορετικά:

  • Στην περίπτωση παρωχημένων, ελλιπών και αποδεδειγμένα ψευδών καταχωρίσεων, έχετε δικαίωμα άμεσης διαγραφής. Αυτό ισχύει και για λογαριασμούς συμβάσεων (π.χ. τρεχούμενος λογαριασμός) μόλις αναφερθεί η λήξη της σύμβασης.

  • Στην περίπτωση πιστωτικών ερευνών και άλλων αιτημάτων παροχής πληροφοριών από εταιρείες, η διαγραφή οφείλεται μόνο μετά από 12 μήνες.

  • Στην περίπτωση ολοκληρωμένων διαδικασιών αφερεγγυότητας, καθώς και διαδικασιών εξόφλησης και είσπραξης, η περίοδος διαγραφής είναι τρία έτη. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τις καταχωρίσεις που έχουν διαταχθεί από δικαστήριο, όπως οι ένορκες βεβαιώσεις αντί όρκου. Για να διαγράψετε μια αρνητική καταχώριση στη SCHUFA μετά από απαλλαγή από εναπομείνασα οφειλή, θα πρέπει επομένως να περιμένετε κάποιο χρονικό διάστημα.


Για οποιαδηποτε ερωτηση, ή απορια μη διστάσετε να με καλεσετε στο 0172 400 7666 ή κλείστε ένα ραντεβού εδω.


@photo by Mikhail Nilov

 

Follow me on Twitter. Check out my website.Nikos Pepelidis


Γεια χαρα! Ειμαι ο Νίκος. Eπαγγελματιας, εξειδικευμένος σύμβουλος ακινήτων στο Μόναχο. Η 15ετης εμπειρία και η γνωση της αγορας, μου επιτρεπει να σας εγγυηθώ μια απολυτη προσωπική, εχεμυθη και αποτελεσματικη εξυπηρέτηση. Καθημερινα, τοσο εγω, οσο και η ομάδα των συνεργατων μου βρισκομαστε διπλα σας για να σας εξυπηρετησουμε από την αρχικη αναζητηση εξευρεσης ακινητου, μέχρι την παράδοση των κλειδιών του στα χερια σας. Οι ανάγκες σας αποτελουν προτεραιοτητα μας.


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού εδω

73 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page